Håkan Sjöholm trodde aldrig han skulle våga predika igen

Håkan Sjöholm har varit pastor nästan hela sitt vuxna liv, han älskar sitt jobb och stortrivs med livet. Men:
– Jag var i ett läge när jag tänkte att jag aldrig mer kommer våga predika.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

– Kan du ringa upp igen om en halvtimme? De har precis ställt fram kaffet här.

Ja, vad är en intervju med Dagen jämfört med förmiddagsfikat med kollegorna? Det gäller att prioritera rätt här i livet, inte minst de där viktiga stunderna då man bromsar ner och tar det lugnt. Håkan Sjöholm vet mycket väl vad som kan hända annars.

När jag ringer upp efter en halvtimme är min första fråga om han håller kaffepausar högt?

– Ja ja ja ja, väller svaret fram.

Snart fyller Håkan Sjöholm 60 år, och han kan blicka tillbaka på ett liv där han jobbat som pastor i snart 40 år.

– Jag är inte uppvuxen i någon pastorsfamilj själv, däremot i en kristen familj inom pingströrelsen. När jag var i tjugoårsåldern började det röra sig inom mig, mot det här hållet, berättar han.

– Det var många händelser som ledde fram till det. Jag var väldigt engagerad i min församling i Timmersdala i Västergötland, och där föddes en längtan inom mig att bli pastor, det var ett kall som också bekräftades på olika sätt från olika personer.

1979 började han bibelskola i Stockholm, och efter det var det dags att börja jobba. Första tjänsten var som ungdomspastor i Mjölby. Sedan har pastorsresan fortsatt via Vetlanda, Södertälje, Avesta, Örnsköldsvik och slutligen Halmstad, där Håkan i dag är föreståndare för pingstförsamlingen.

– Jag trivs otroligt bra. Jag känner en otrolig glädje. Sedan har jag haft perioder där det varit lite jobbigt, berättar Håkan.­

Mer specifikt så gick han in i väggen när han var runt 35 år. Han var sjukskriven ett halvår, och där och då kändes pastorsrollen avlägsen.

– Jag var i ett läge när jag tänkte att jag aldrig mer kommer våga predika, berättar han.

Aldrig mer?

– Så tänkte jag. Då fixade jag inte ens att gå till kyrkan. Det blev för mycket.

Men Håkan kom tillbaka, mycket tack vare gott stöd och sin Gudstro.

Var du förändrad efter det?

– Jag tror det. Under en sådan period får man ett annat livsperspektiv. Vad är det som är viktigast. Sedan är det en annan sida, ens Gudsrelation blir bättre. Åtminstone för mig, den blev fördjupad.

Det låter nästan som något bra?

– Det här är något man helst inte skulle vilja gå igenom. Fast det viktiga är att det finns en fortsättning. Andra människor fick vara till oerhörd hjälp för mig. Jag är en glad och positiv människa, har lätt till skratt och skämt, men livet är inte bara enkelt.

Håkan säger att det han lärt sig är att sätta stopp och dra i handbromsen i god tid. Det är viktigt att hitta vilopauserna, inte bara springa på.

Att du inte prioriterade bort kaffet med kollegorna kanske har med det att göra?

– Det är viktigt att fika. Inte bara för kaffets skull, utan även för gemenskapen.

Vad har du för tips för att andra inte gå in i väggen?

– Var lyhörd för kroppsliga och själsliga signaler. Du behöver hitta vila och ett livstempo som fungerar. Man kör ofta på, men glädjen över arbetet kan också vara en fälla.

Du trodde ett tag att du aldrig skulle predika igen. Tycker du om att göra det i dag?

– Jag älskar det. Men samtidigt finns det en respekt, för det är inte bara att gå upp och ha en egen ”show”. Det här handlar om att jag i djupet av mitt hjärta vill förmedla något från Gud. Men jag känner en enorm glädje över det, det är enormt roligt.

Håkan Sjöholm

Aktuell: Fyller 60 år på måndag.

Gör: Är pastor och föreståndare i Halmstads pingstförsamling.

Familj: Frun Sanna, tre barn och sex barnbarn.

Hobby: Gillar att spela golf och jaga.