Hanna Brandvik: Gud är alltid större än jag själv tror

Frälsningssoldaten Hanna Brandvik hejar på AIK och ser Guds storhet i det oväntade:  Ibland när jag reser i jobbet börjar jag be om att Gud ska komma till den här platsen. Men sedan inser jag att Gud alltid har funnits här. Det är jag som är ny.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

Hanna Brandvik har många flytter och resor i bagaget. Hon säger att det har lärt henne att det alltid finns en bakgrund och en förklaring till varför saker är som de är. Och till varför människor tycker som de tycker.

– Jag har alltid varit väldigt mån om att förstå och se flera synvinklar av en fråga. Jag tror att det beror på att jag har varit i många olika sammanhang där människor haft vitt skilda åsikter. Då har det varit viktigt för mig att ta reda på varför de tänker som de gör. Jag blir provocerad av generaliseringar.

Hon jobbar med Frälsningsarméns internationella utvecklingsarbete. Med flera generationer frälsningssoldater i ryggen, på båda sidor av släkten, är hon i dag en tvättäkta frälsningssoldat. Men det har inte alltid varit så. Hanna växte upp i andra sammanhang och kunde tycka att Frälsningsarmén var något förlegat och gammaldags.

– Jag var ganska kritisk. Men så fick jag sommarjobb på Frälsningsarmén när jag gick gymnasiet. Där mötte jag så många helhjärtat engagerade människor, med en sådan djup överlåtelse till sitt uppdrag, att jag insåg att Frälsningsarmén var mitt rätta sammanhang.

Det blir många resor i jobbet. Hannas avdelning stödjer olika utvecklingsprojekt i världen, främst de med fokus på vatten-, sanitets- och jordbruksfrågor i östra och södra Afrika. I mars ska hon till östra Kenya där 40 skolor utspridda över fyra områden bygger egna vatten- och sanitetsanläggningar.

– Det är eleverna, lärarna och föräldrarna själva som sparar pengar, samlar material och bygger regnvattentankar och vatten- och avloppsledningar i anslutning till skolorna. Vi bidrar med halva finansieringen och undervisning kring sanitet, hygien och nya jordbruksmetoder.

När Hanna besökte projektet för drygt ett år sedan var det kvinnorna som gjorde starkast intryck på henne.

– Många är ensamma familjeförsörjare, men tar ändå klivet in i projektet och lägger ner otroligt mycket kraft vid sidan av allt annat de har att stå. Vi träffade bland annat en farmor som ägnade dagar och veckor åt att bära materialet som skulle användas vid bygget.

Läs också: Instagramkontot Gudskvinna vill inspirerar kvinnor till mod
 

Flera kvinnor har en alldeles särskild plats i Hannas liv. Det är just kvinnor hon räknar upp när hon får frågan om vem som spelat avgörande roll i hennes liv.

– Det är först och främst de fyra kvinnorna i min närhet: mamma, farmor, faster och svärmor. De är väldigt olika varandra, men de förvaltar de gåvor de fått på ett inspirerande sätt. Jag hoppas kunna få med mig någonting från var och en av dem.

Och sedan är det kvinnorna från en Bilda-kurs 2008 som avslutades med en resa till Syrien.

– Vi kom från olika kyrkotraditioner och fick besöka varandras kyrkor, samtala och lära känna varandra. Det var en oerhört stark upplevelse som gav mig en större förståelse och en nyfikenhet på de delar av kyrkan som jag inte känt tidigare. Vi kom varandra mycket nära inpå livet och jag insåg att Gud alltid är större än vad jag ser i mitt eget sammanhang.

– Några av mina starkaste möten med Gud inträffade under den resan. Och det som var så oväntat, var att det hände i ett sammanhang som inte var mitt eget.

 

Hanna Brandvik

Aktuell: Fyller 30 år den 2 februari.

Bor: I Vaxholm

Gör: Programansvarig på Frälsningsarméns avdelning för internationell utveckling.

Familj: Maken Jonas.

Fritidsintressen: AIK-supporter, all sport och politik.

Senast sedda film: ”Ted – För kärlekens skull”.

Roligaste jag vet: Att dansa till Queen.

Favoritbibelord: Johannes 1:5.

Önskar sig på födelsedagen: En princesstårta.