I 30 år har Marianne och Holger samlat daglediga i Lammhult

Dagledigträffar för äldre finns i många kyrkor. Men i Centrumkyrkan i Lammhult kan ledarna Marianne Wallenberg och Holger Pettersson den 22 februari fira 30-årsjubileum i sina roller.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

– Vi konstaterade att vi varken var engagerad i barnarbete eller något annat i församlingen och då tänkte vi att vi startar något för de äldre i stället.

Det berättar Marianne Wallenberg om initiativet i februari 1988, då hon själv var 38 år och mamma. På den tiden hette församlingen Filadelfia och tillhörde pingströrelsen. Men efter en sammanslagning av flera kyrkor tillhör man nu Svenska alliansmissionen.

– 1988 tror jag inte riktig att vi anade vad som skulle komma, men i dag är "Daglediga" ett begrepp i Lammhult. Det har varit mycket att göra, men vi får så mycket igen av deltagarna. Folk trivs och tycker att det är roligt, säger hon.

Från början var det bara hon och Holger Pettersson som var engagerade men nu är det en hel ledningsgrupp som hjälps åt, till exempel för att boka in gäster. Dessa kan komma från både när eller fjärran.

– Det är mycket som är sig likt från gång till gång men ändå vet man inte riktigt vad som väntar. Vi har haft auktioner och lotterier och varje höst sedan 1992 har vi haft äppelpajsfest och varje vinter har vi julfest, berättar hon.

Hon berättar om våren 1991 då samlingen hade växt och man var ganska många varje gång och det kändes lite jobbigt med bakningen till fikat.

– Jag frågade våra gäster om de kanske ville hjälpa till och baka en sockerkaka. Nästa gång fick vi in 42 sockerkakor! Sedan dess har våra besökare hjälpt till med bakningen och vi slipper belasta någon serveringskommitté.

Det har hållits sammanlagt 550 samlingar under de här åren och snittet besökare ligger vid 85.

– Många ser fram emot samlingarna med förväntan, dels för gemenskapen vid kaffeborden, dels för att få något för själen. Vår önskan är ju att många får en levande tro på Jesus Kristus, säger Marianne Wallenberg.

Ur de här träffarna uppstod även Pluskören, som firade 15-årsjubileum förra året. Kören framträder ofta runt om i Småland och medverkar förstås på jubileumssamlingen den 22 februari. Hasse Boström

Lilla Erstagården