Ida Hennerdal vill göra världen till en bättre plats

Ivrig, idealistisk, ihärdig och intresserad. Så beskriver Ida Hennerdal sig själv på Twitter.
– Och så älskar jag Ferraribilar med colasmak, säger hon till Dagen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

Det har knappt gått två veckor sedan Ida Hennerdal på började sitt nya jobb som politisk sekreterare för Miljöpartiet i Järfälla i nordvästra Stockholm. Och med tanke på att det är valår talar det mesta för att det blir några intensiva månader framöver. Men utmaningar sporrar.

– Jag tycker om att ha mycket runt omkring mig och att driva processer, svarar Ida Hennerdal på frågan om vad ivrig i Twitterpresentationen står för.

På vilket sätt är du idealistisk?

– Ordet har ett oförtjänt dåligt rykte. Jag tycker att det är ett fint ord och jag har kanske en naiv bild av att jag faktiskt kan göra världen bättre. Det handlar till exempel om att jag är engagerad som scout och i mitt val av utbildning och arbete.

Ihärdig då?

– Jag ger mig inte så lätt.

Och intresserad?

– Jag är alltid nyfiken på att lära mig nya grejer.

Ida Hennerdal växte upp i Örebro och tack vare sin äldre bror började hon i tonåren att gå till Hagakyrkan. Senare konfirmerade hon sig även i kyrkan och via en tjänst som ungdomsledare i Enköping och studier i Uppsala hamnade hon så småningom i Stockholm.

– På Förvarshögskolan hittade jag en utbildning som var ännu mera intressant, förklarar Ida Hennerdal och berättar att det var statsvetenskap med inriktning mot krishantering och internationell samverkan som lockade.

– Men även om det var ganska många yrkesaktiva militärer som höll i utbildningen och även gick i min klass så handlade det inte om militär krishantering utan krishantering i bredare bemärkelse med mycket fokus på internationella organisationer.

Efter två år som vice ordförande i Equmenia valdes Ida Hennerdal, våren 2012, till ordförande för organisationen. Parallellt med detta slutförde hon studierna vid försvarshögskolan.

2014 lämnade hon över ordförandeklubban i Equmenia. Sedan dess har hon arbetat på Diakonia, Equmenia och Fairtrade Sverige samt läst en master med fokus på social förändring och miljöfrågor.

– Equmenia har varit min stora ledarskola. Under åren i organisationen lärde jag mig bland annat att ta strategiska beslut och att genomföra dem. I dag är jag lokalt engagerad, men det är en fantastisk organisation och jag har fått många förebilder där.

Det är som sagt inte länge sedan Ida Hennerdal blev anställd av Miljöpartiet. Apropå sin politiska bakgrund beskriver hon sig som "mer supporter än aktiv" i partiet. Men när hon såg platsannonsen kändes det helt rätt att söka.

– Grunden i Miljöpartiets politik är tre solidariteter: solidaritet med människor i alla länder, solidaritet med kommande generation och solidaritet med naturen, eller skapelsen som vi skulle säga inom kyrkan.

– Allt det här går också som en röd tråd genom mina tidigare engagemang.

Tillsammans med maken Pontus är Ida engagerad i Abrahamsbergskyrkan i Bromma. Där är hon även scoutledare och styrelsemedlem.

– Visst, ideella uppdrag tar mycket tid, men det är samtidigt roligt, förklarar hon.

Vad gör du när du får lite tid över?

– Jag har alltid gillat naturen och på somrarna brukar vi fjällvandra. Sedan har vi också många vänner i området där vi bor. Det är roligt att kunna umgås med dem.

Vad drömmer du om att göra i framtiden?

– Orden på Twitter ger ett ganska präktigt intryck. Men jag vill göra någon typ av nytta. Det är ganska mycket det som driver mig, även om jag just nu inte vet vad jag kommer att göra.

Ida Hennerdal

Aktuell: Fyller 30 år på torsdag, den 15 februari.

Gör: Politisk sekreterare för Miljöpartiet i Järfälla.

Familj: Maken Pontus.

Firar födelsedagen: "Jag har fått ett antal operabiljetter av Pontus. Vi ska se Tosca tillsammans med några kompisar. Sedan blir det en 30-årsfest i mars."

Önskar sig: "Min mamma brukar fråga mig, men jag har ofta svårt att komma på något."