Ingemar Olsson sjunger så länge Mick Jagger gör det

Jesus, frihet och relationer – kanske kan dessa tre ingredienser sammanfatta något av vem Ingemar Olsson är. Åtminstone är det ämnen vi ofta återkommer till under intervjun.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

Vila dina trötta fötter, vandringen har varit lång. Luta dej tillbaks i halmen, somna till din egen sång.”

Strofen från Ingemar Olssons låt ”Luffarens vaggsång” är en av alla vällyssnade och flitigt sjungna textrader han åstadkommit genom åren som artist. Men just denna uppmaning verkar han inte anamma särskilt väl själv. Åtminstone ger han inte intrycket av att luta sig tillbaka, trots att han nu fyller 70 år.

– Jag gör hela tiden nya konserter och turnéer. Dessutom ligger tre bokprojekt och två musikprojekt i pipeline. Vi får se vad som händer, men får jag leva så tror jag att jag kommer att förverkliga allihop.

Så du planerar inte att tagga ner framöver?

– Nej, inte så länge Paul McCartney och Mick Jagger är­ ­igång – de är ju båda äldre än­ jag. Och jag är mycket yngre än Owe Thörnqvist som är med och tävlar i Melodifestivalen. Jag har förresten flera låtar som skulle kunna platsa där... Vi får se.

Men det finns mycket annat utöver musiken som engagerar pastorssonen Ingemar Herbert Paul Olsson. Pastor skulle han själv aldrig bli, det var han säker på, men när frågan kom för tre år sedan om att jobba i en församling med många invandrare kunde han inte tacka nej. Nyanlända­ och flyktingar är något som verkligen väcker hans engagemang. Under ett år var han därför pastor på 25 procent för att kunna hjälpa dessa människor, som många kom att bli hans nära vänner och är det än i dag.

– Men det var tur att jag slutade när jag gjorde. Då var jag halvvägs in i väggen. Människorna har jag fortsatt bry mig om, men nu kommer inte alla till mig med sina problem.

Dagen har flera gånger skrivit om Zeinab och Amireh, mor och dotter som tack vare Ingemars helhjärtade satsningar fått både jobb och uppehållstillstånd i Sverige. Ingemar startade bland annat en frisörsalong för att komma runt det han kallar för ”Sveriges märkliga och svåra flyktingpolitik”.

– Jag har bråkat med många myndigheter, framförallt Migrationsverket, men också Polisen, Försäkringskassan och Skatteverket, säger han.

Nä, snårig byråkrati och långa handläggningstider går inte ihop med Ingemars frihetsbehov och hans syn på Jesus. Han citerar gärna bibelordet från Apostlagärningarna 5: ”Man måste lyda Gud mer än människor.”

– Jag är Jesusextremist du vet, säger han och syftar på ännu en av sina runt 200 egenskrivna låtar som heter just så.

– Jag gillar inte religion heller, säger han och citerar titeln på sin senaste musikvideo på Youtube: ”Jesus är ingen religion”.

– Jesus är motsatsen till religion, om man med religion menar regler. Min ledstjärna är frihet och kärlek. Då passar det bäst att vara just fri-lans-musiker, säger han och skrattar.

Vad tänker du om de 200 låtar du skrivit genom åren?

– Att det inte är så många. Jag är ju 70 år! Melodier kommer väldigt lätt till mig. Vore det inte för att jag vill säga något med mina texter skulle det säkert ha blivit 2 000 låtar.

Sin födelsedag firar denne ”fria lansare” genom att umgås några dagar med ”original­familjen” som består av hustrun och de tre vuxna barnen. Att i full frihet få tid tillsammans och vårda relationerna – det är vad Ingemar Olsson önskar sig mest av allt.

Ingemar Olsson

Aktuell: Fyller 70 år (24 februari).

Familj: Hustrun Kristina, tre barn, några barnbarn.

Firar: Med originalfamiljen. ”Vi fem ska få vara tillsammans på annan ort några dagar, det var riktigt längesen.”

Önskar: Det ovanstående.

Intressen (förutom musik): Omvärlden, lära känna nyanlända, promenera, åka skidor.

Bibelord: Allt som handlar om hur Jesus mötte människor.

Debatt