Instagramkontot Gudskvinna inspirerar hellre än att jaga likes

Hanna Berbres och Josefin Lennartsson saknade ett forum där kvinnor uppmuntras i sin tro. För ett år sedan startade de Instagramkontot Gudskvinna.
– Vi vill vara en systerlig röst på Instagram och sporra varandra att vara modiga, starka, fria och vackra.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

Jönköping. Den 14 februari 2017 lade Hanna Berbres och Josefin Lennartsson ut det första inlägget från Instagram-kontot Gudskvinna. Sedan dess har kontot varje vecka uppdaterats med uppmuntrande bibelord och peppande budskap i stil med ”Låt inte rädsla definiera vem du är”, ”Real queens fix each others crowns” och ”Du räcker till” liksom bibelord som ”Allt förmår jag i honom som ger mig kraft”. Kontot andas glädje, förtröstan och livsmod - allt inramat av inspirerande bilder och snygg layout.

– Vår vision med det här kontot är att bli en rörelse av kvinnor som uppmuntrar och peppar varandra att resa oss i vår fulla styrka. Vi tävlar inte om utrymme eller positioner utan hejar på och sporrar varandra att bli ännu starkare, ännu friare, ännu modigare och att äga vår skönhet inifrån och ut, säger Josefin Lennartsson.

Vi har stämt träff på ett kafé i Jönköping, dit Hanna har åkt från Göteborg och Josefin från Mölnbo, utanför Södertälje. Josefin arbetar till vardags som pionjärpastor i Gnesta och Mölnbo, och har tillbringat två dagar på en kurs i Mullsjö. Hanna jobbar som fritidspedagog på en skola i Göteborg.

De båda träffades för tre år sedan när de gick en mentorsutbildning för nyanställda pastorer inom EFK. Hanna jobbade som barn- och ungdomsledare i en församling och Josefin som pastor. Det dröjde inte länge förrän de upptäckte att de bar på samma längtan att få inspirera andra kvinnor att växa i sin tro.

– Vi pratar ofta om tron men saknade ett forum som talar tro. Ett forum riktat särskilt till oss kvinnor, där vi uppmuntras att bli de vi är skapade att vara. Vi vill vara en kvinnorörelse där vi hjälper varandra att bli vårt bästa jag, säger Josefin.

Instagramkontot Gudskvinna finns även på Facebook. Kontot har fått växa i sin egen takt och Hanna och Josefin har inte gjort något för att marknadsföra satsningen. De har medvetet hållit en låg profil och är inte ute efter att få så många ”likes” som möjligt.

– Det är texterna och värderingarna som ska bygga nätverket. Vi vill inte skapa något kring våra namn och personer, till skillnad från hela den här influencer-grejen, betonar Hanna.

– Ja, vi är helt ointressanta, flikar Josefin in. Vi bygger inte något imperium kring oss. Det här är fött ur något helt annat. Vi vill inspirera andra, och det kan ibland vara lättare när det är anonymt och inte kretsar kring bilder på oss och vad vi gör och vilka vi umgås med.

Läs också: Succébloggaren Underbara Clara: ”Jag saknar att ha en bönegrupp”

 

Inspiration till inläggen hämtar de ur sin egen vardag, och de backar inte för att posta inlägg som rymmer känslor av otillräcklighet, tvivel och missmod.

– Jag skriver lika mycket till mig själv som till mina medsystrar, säger Josefin.

– Om jag behöver ta fasta på en sanning från Guds ord, till exempel att jag är älskad som jag är, så finns det säkert fler tjejer som behöver ta till sig denna sanning.

Att livet inte är helt enkelt och att vägen inte alltid är spikrak har båda fått erfara.

– Vi har båda upplevt krossade drömmar, konstaterar Hanna.

Men på samma sätt har de upplevt att Gud bär genom livets alla skeenden, och hur nya möjligheter kan öppnas. Därför vill de förmedla att Guds löften håller och att Gud kan upprätta och förvandla.

Hanna och Josefin turas om att skriva och har ingen tydlig plan med vad som ska publiceras och när.

– Vi har hittat en samstämmighet i det vi vill och vad vi längtar efter. Vi har delat upp det så att vi har ansvar för vissa dagar var. Ibland bollar vi med varandra, men oftast inte. Vi litar på varandra.

De fyra orden modig, stark, fri och vacker fungerar som ledord för Hanna och Josefins nätverk. De har utgått från en vers i Josua bok: ”Var modig och stark.”

– Det finns så mycket som vill binda oss, till exempel när det gäller självbild. Vi låter alltför många rädslor och ideal hindra oss. Vi vill uppmuntra kvinnor att vara fria och modiga och våga följa sitt hjärtas puls. Gud har utvalt dig och du behöver bara kliva in i det som redan är dig givet, säger Josefin med eftertryck.

Ibland taggar de sina inlägg med uttrycket ”fight like a girl”.

– Det betyder inte att man ska slåss eller bli som en man. Det som är genuint kvinnligt kan också vara starkt och kraftfullt, säger Hanna.

Begreppet vacker har de också funderat mycket kring.

– Som kvinna är man extra utsatt när det kommer till det här med skönhet. Det finns en viss mall som man helst ska passa in i. Bibeln säger att jag är skapad som en avbild av Gud. Vad gör det med mig och mitt sätt att se på mig själv? Vi vill förmedla att vi är accepterade och älskade som vi är och att vi som kvinnor får äga vår skönhet. Det finns inget sexuellt i det, säger Josefin.

Hur är då en gudskvinna?

– För mig handlar det om att man bär varandra och att det finns en kärleksfullhet. Att man har ett riktigt modershjärta. Och att man vågar gå när ingen annan vågar gå, säger Hanna.

– En gudskvinna är för mig en person som låter sitt liv präglas av relationen med Gud och har en annan drivkraft, svarar Josefin.

Josefin Lennartsson och Hanna Berbres sprudlar av idéer för framtiden. Nästa steg är att starta en podd.

– Där kan vi få möjlighet att utveckla våra tankar kring ämnen som vi bara nuddar vid i inläggen på Instagram, som funderingar kring självbild, nåd och vardagstro. I sociala medier matas vi med så många intryck som skapar en känsla av att vi inte duger. Vi vill vara en systerlig röst och uppmuntra varandra att se vad Gud har lagt ned i oss. Vi hoppas att Gudskvinna ska vara ett guldkorn på Instagram, säger Hanna Berbres.

Läs också: Evelina Borneling - polisen som lämnade utredningarna för att baka bröd

Fakta: Om Hanna och Josefin

Hanna Berbres, 25 år. Bor i Göteborg och arbetar som fritidspedagog i en förskoleklass. Planerar att läsa till lärare i höst.

Josefin Lennartsson, 37 år. Bor i Mölnbo och arbetar som pionjärpastor i Gnesta och Mölnbo (ett samarbete mellan Equmeniakyrkan, Alliansmissionen och Pingst.)

Instagramkonton de inspireras av: the.she.is.project, shereadstruth, Lisa Bevere och Christin Caine. ”Vi saknade något liknande på svenska”, säger Hanna och Josefin.