Jonathan Freud, 75 år, död

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

Författaren Jonathan Freud, som flyttade från Sverige till Israel och som arbetade som reseguide i Israel i många år, avled den 28 juni efter en tids sjukdom.

– Han älskade att resa och läsa och var sakkunnig i flera ämnen, bland annat judendom, romer och zulu, säger dottern Eleanor Freud till Dagen.

Jonathan Freud föddes i Virserum i Småland 1943. Under tonåren levde han tillsammans med romer och i vuxen ålder kom han att spendera mycket tid i Rumänien där han för några år sedan köpte en bondgård tillsammans med sin bror.

I slutet av 1960-talet bodde Jonathan Freud i Brooklyn, New York, där han till konverterade till judendomen. Därefter flyttade han till Israel och från mitten av 1970-talet till millennieskiftet arbetade han som reseguide i Israel. När antalet svenska turister minskade på grund av oroligheterna i Israel började han i stället guida resenärer i Rumänien, Sydafrika, Jordan och Spanien.

Hur minns du din pappa?

– Han älskade att stå i centrum. Han var också glad och rolig och berättade gärna historier, svarar Eleanor Freud.

1997 tillfångatogs och mördades Jonathan Freuds son Dudi av en gerillagrupp i Etiopien. Efter mordet bildade familjens vänner en fond till Dudis minne. Ett pris delades ut under några års tid för att motivera unga samhällsengagerade människor i Israel eller Sverige, Dudis två hemländer, som bedrev arbete i Dudis anda.

Men Eleanor Freud berättar att verksamheten upphörde för flera år sedan.

Jonathan Freud skrev ett flertal böcker under sin livstid, bland annat om Jerusalem, romer zulu och på senare år även sina memoarer – något som kanske publiceras i framtiden.

Jonathan Freud är begravd på Södra judiska begravningsplatsen i Stockholm. Närmast sörjande är hans barn Eyal och Eleanor.

Lilla Erstagården