Josef Tingbratt: Jag har alltid haft melodier i huvudet

– När någon blir berörd av det jag vill förmedla, framför allt mina texter, det slår allt, säger Josef Tingbratt.
Trots att han vill slå ett slag för mer allvarstyngd musik i kyrkan har han på senare år också börjat med lovsång.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

– Jag har hållit på med musik sedan barnsben, säger Josef Tingbratt, då han tar en kort paus från sitt jobb som projektledare på ett it-företag för att i stället berätta om sin livslånga passion.

Han berättar att som uppvuxen i frikyrkan kommer musiken snabbt in i bilden, med barnkör och trumpet. Men när han själv till slut valde musikalisk väg blev det något annat.

– Det började i mitt pojkrum där jag som så många andra satt och nötte gitarrackord, berättar Josef.

– När jag sedan tröttnade på att spela andras låtar började jag skriva egna. Jag har alltid haft melodier i huvudet.

Han berättar att han redan som ung fick hjälp att ta fram ackord till en melodi han kommit på, innan han lärde sig att göra det själv.

– Melodierna kommer till mig och i bästa fall tar man emot dem och gör något av dem, i andra fall flyger de vidare, berättar Josef om hur det går till.

– Någonstans är jag övertygad om att det här är en gåva jag fått från Gud.

I mitten av 1990-talet startade han med några vänner bandet Kite. Det blev två skivor och en hel del spelningar innan bandet lade ner år 2009. Efter det började han skriva musik på svenska.

Har du alltid haft en dröm att bli musiker?

– Självklart har jag en dröm att kunna livnära mig på musik, men jag har nog alltid varit realist, svarar Josef.

– Jag har fördelen att jag kan en del annat också.

Men det nuvarande jobbet inom it-branchen började faktiskt utifrån musikintresset, då Josef började bygga en webbsida för bandet.

– För det skulle man ju ha, då fick jag lära mig hur man gjorde.

Numera är Josef med jämna mellanrum ute och sjunger i kyrkor och berättar att det rör sig om lite olika sammanhang. I vissa fall sjunger han sin egen musik, men på senare år har han också varit delaktig i hyllningskonserter till Einar Ekberg.

– Jag har även varit med och spelat i lite olika lovsångsteam. Spelar man musik i dag hamnar man ofta där, säger Josef nästan lite ursäktande.

Han berättar att i början var han lite kluven till lovsången.

– Jag skriver själv mina sånger och texter när jag mår lite sämre. Så de blir grubblande och sökande. Jag har försökt att skriva lovsånger, men det är inte i de lägena som musiken kommer till mig.

Finns det plats för den typen av uttryck i kyrkan?

– Tillbedjan har en jätteviktig del i gudstjänsten, men det borde också trösten ha. Jag kan tycka att de här sångerna som faktiskt har en sökande prägel, som lyfter de lite svårare ämnena, inte får den plats de kan behöva, säger han.

Josef fyller 40 år på måndag och har precis flyttat "hem" efter 14 år i Småland. Tillsammans med sin fru Susanna och deras två barn bor de numera i Vårgårda, i närheten av sina respektive familjer. När det gäller att flytta finns det en sak han är mån om att betona.

– När man flyttar till ett nytt ställe, som när vi flyttade till Ljungby för tio år sedan, är det fantastiskt att få landa i en församling. Att även om man inte har några släktingar på plats finns det en familj att känna sig hemma i. Det är häftigt att få landa i Guds familj, var man än bor.

 

Josef Tingbratt

Aktuell: Fyller 40 år på måndag.

Gör: Jobbar på ett it-företag.

Passion: Musik, har spelat in två skivor med bandet Kite och en egen skiva under namnet ”Alla delar av mitt liv”.

Familj: Frun Susanna och deras två barn.Kuriosa: Är lite av en språknörd som gärna lyfter fram felaktigheter i tidningar.

Duktig på: Att baka bröd.

Förintelsens minnesdag