15 maj 2021

En tidning på kristen grundJubilar

85-åringarna med blick för Borlänge och Burundi

Intresset för mission förde Bengt och Dagny Halldorf samman. Båda har precis fyllt 85 år och har ett hav av erfarenheter att ösa ur, inte minst från livet i Burundi.

Deras liv tillsammans började under Europakampanjen, en missionssatsning som hade startats av pastor Stanley Sjöberg. 1962 åkte två bussar ned till kontinenten med svenskar som brann för att berätta om Jesus.

– Jag såg dig när du anslöt i Frankfurt, säger Dagny.

– Men jag såg dig inte första dagen, erkänner Bengt.

Tillsammans brister de ut i ett skratt åt minnet. Sedan knyter de ihop berättelsen då även Bengt fick upp ögonen för Dagny lagom till att Europakampanjen nådde Wien.

Hamnade i Borlänge

Hemma i Sverige höll de kontakten genom att brevväxla. Det dröjde inte länge förrän de var ett par.

Bengt hade sina rötter i Stockholm och Dagny kom från Vilhelmina. Tillsammans valde de att starta ett liv tillsammans i Borlänge, där de bägge jobbade som lärare.

När Dagen når Bengt och Dagny är det hemma i Borlänge de befinner sig. De har numera varit gifta i 55 år och båda har också nyligen fyllt 85.

Coronakrisen har förhindrat ett vanligt firande, men de har trots allt lyckats träffa fem av sina sex barn under sommaren.

Paret berättar också uppskattande om besöket från församlingens pastor som kom över med blommor och hyllningar till 85-åringarna.


Kallad till Burundi

När de blickar tillbaka på sitt liv återvänder de till Europakampanjen och konstaterar att många som var med senare skulle bli missionärer.

Så var det även för Bengt och Dagny, som i flera omgångar har åkt ut till Burundi för att jobba med pingströrelsens missionsarbete.

Dagny berättar att hon fått en kallelse, vilken bekräftades via ett brev som en dag kom till dem från Kiremba.

– Det var den platsen Gud särskilt hade kallat mig till, säger hon.

Bengt berättar att han också vuxit upp i en missionsfamilj, där hans pappa undervisade missionärer på väg ut i fält.

1967 åkte Bengt och Dagny ut på sin första missionsresa.

– Två dagar efter att Sverige bytte till högertrafik, flikar Bengt in.

Växande pingströrelse

Missionärslivet började i en skola i Kiremba där de fick undervisa i en rad olika ämnen, vara med i ett alfabetiseringsprojekt och parallellt undervisa i kristen tro. De fick vara med och se hur pingströrelsen växte explosionsartat i Burundi. När de kom till Kiremba på 1960-talet fanns där en församling på 12 000 personer. Nu har den 200 000 medlemmar.

Anekdoterna från tiden i Burundi är många, där uppdragen har varierat. Under en period var de ansvariga för pingstmissionens arbete i landet och fick då träffa presidenten och en rad digniteter.

Men Burundi är också ett land som drabbats av en rad konflikter, vilket påverkat arbetet, exempelvis i skolan där flera försvann under oroligheterna.

Dagny födde också ett av deras barn under brinnande inbördeskrig, där de var tvungna att trotsa ett utegångsförbud för att ta sig till sjukhuset.

Tillsammans har de sex barn, de tre döttrarna föddes i Burundi och de tre sönerna i Falun under åren då de var hemma i Borlänge.

Senaste turen till Burundi var 2013 då skolan där de var verksamma fyllde 50 år. Numera sköts verksamheten helt av burundier.


---

Fakta: Bengt och Dagny Halldorf

Aktuella: Båda har nyligen fyllt 85 år, Dagny den 16 september och Bengt den 7 september.

Gör: Har varit missionärer i Burundi och lärare i Borlänge.

Familj: Sex barn och tio barnbarn, utspridda i Sverige samt i Frankrike, Förenade Arabemiraten och USA.

Släkt med vilken Halldorf: “Joel är mitt kusinbarnbarn”, säger Bengt.

Hobby: “För mig är det datorer”, säger Bengt. “Jag läser mycket och håller på i trädgården”, säger Dagny.

---

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Jubilar