Jubilar

“Det är viktigt att alla livets spektra får vara med”

70-årsjubilaren Anders Bernspång försöker tänka mycket på mångfald

När Anders Bernspång fyller 70 har han varit pastor i 47 år. Med åren har vikten av mångfald blivit tydligare för honom.
– Det är inte ett spår utan många in i våra liv, säger han.

Hur kan det finnas så mycket ondska och en god och allsmäktig Gud på samma gång?

Kampen mot ondskan är ämnet för Anders Bernspångs predikan söndagen innan den här artikeln publiceras. Han predikade om det för ett år sedan innan påsk (finns på Youtube) och ämnet känns mer aktuellt än någonsin.

– Som människor är vi skapade med en fri vilja och vi väljer hur vi jobbar med det. Jan Sparring sjöng i en sång “Gud har inga händer, händerna har vi. Gud har inga fötter, fötterna har vi.” Gud använder människor. Står vi i förfogande i kampen för det goda?, säger han.

Deltidspastor

Anders Bernspång jobbar deltid som pastor, fördelat på två kvartstjänster, i Equmeniakyrkan Skattkärr och Lövnäskyrkan Hammarö.

På onsdagskvällarna håller han i bibelstudier, där han alternerar mellan de båda församlingarna. Samtidigt som han försöker förklara texten och hitta ingångar vad den har med oss att göra i dag finner han inspiration för egen del.

– Så länge man lever är man på väg. Jag är inte färdig. Jag gör upptäckter i mina egna studier och i samtal med andra.

Kan du alltid förstå Gud?

– Om Gud vore så liten och hanterbar att mitt förstånd kunde förstå honom fullt ut, vore han inte Gud. Men det är viktigt att leva öppet och tänka i mångfaldhetstermer. Det är en livsresa att upptäcka att något är större än man förstod i tonåren.

Anders Bernspång är född i Värmland och växte upp inom EFS, Evangeliska fosterlandsstiftelsen. I tonåren gick han över till Missionsförbundet, där han blev kvar.

Blev konsulent

Han var bara 23 år när han blev ordinerad pastor och kom till tre församlingar runt Bengtsfors i norra Dalsland. Efter fyra år, 1979, uppmanades han att söka en tjänst som distriktskonsulent i Dalsland och Värmland.

– Jag tänkte testa under några år, men blev kvar i 38 år.

Som konsulent fick han många kontakter. Förfrågningar att predika kommer fortfarande löpande. Det händer att han predikar varje söndag i månaden. Han prövade på pensionärslivet en kort tid, men det gick inte så bra.

– Det var roligt att lösa korsord i någon månad, sedan tröttnade jag. Det är ett privilegium man har som pastor, att det är inte åldersbegränsat.

Sträckläsa Bibeln

Han var dock snudd på för ung när han sökte till Missionsförbundets pastorsutbildning på Lidingö, men kom in ändå.

– Jag var 19 år när jag började mina studier. En jul på 1960-talet fick jag ett Nya testamente i julklapp med David Hedegårds översättning. Nu ska jag sträckläsa den här, tänkte jag.

– En dag på gymnasiet grubblade jag mycket på vad det skulle bli av mig. Den kvällen läste jag ett bibelstycke där någon fick en uppmaning att ge sig ut och predika. Det träffade mig och jag bestämde mig för att skicka in en ansökan till teologiska seminariet. Om jag har uppfattat det här rätt kommer jag in, tänkte jag, annars ska jag göra något annat.

Han ordinerades 1975, tre år efter att hans far prästvigdes. Med åren har han fått en större ödmjukhet inför livet och återkommer till hur viktigt det är med mångfald i församlingarna, att inte tro att man sitter inne med alla svaren.

– Jag försöker tänka mycket mångfald. Det är viktigt att jobba för det, även om man känner att man har sina brister. Det är inte ett spår utan många spår in i våra liv. Människor med olika bakgrund, kultur och språk, tankar och idéer, sexuell läggning. Det är viktigt att alla livets spektra får vara med, säger han.

---

Anders Bernspång

Bor: Karlstad.

Familj: Fru, barn och barnbarn.

Aktuell: Fyller 70 år den 24 mars.

Firar födelsedagen: Går ut och äter middag med frun, barn och barnbarn.

Värt att veta: När han inte jobbar som pastor hoppar han in och jobbar som reseledare. Han anlitas av ett resebolag som han har ett samarbete med. Han har räknat ut att han har rest minst två år av sitt liv. Närmast väntar en blomsterresa till Holland.

Intressen: Stort sportintresse. Följer idrott av olika slag. Går långa promenader, läser böcker, gärna biografier.

Favoritbibelord: Jeremia 29:11 - “Jag vet vilka tankar jag har för er, säger Herren, nämligen fridens tankar och inte ofärdens för att ge er en framtid och ett hopp”.

---

Fler artiklar för dig