Jubilar

Coachen: Jag är skapad för att göra detta

Magnus Österman: Hittar du ditt “varför” så kan du förändra världen där du står

– Det handlar om att hitta sin unikhet, säger Magnus Österman som är coach och vd för ledarutvecklingsföretaget EuroAcademy Leadership Institute. Själv har han hunnit vara både rockstjärna och verkställande direktör. I sin nuvarande roll har han hittat rätt. Han fyller 60 och konstaterar:
– Det här är jag skapad för.

Han har i hela sitt yrkesliv varit en ledargestalt i den mening de flesta tänker sig en ledare. En frontfigur som leder andra. För fem år sedan tillträdde han som verkställande direktör för EuroAcademy Leadership Institute där han också arbetar som coach. I sitt dagliga arbete hjälper han privatpersoner och företagsledare att hitta vad de är bäst på.

– Egentligen är alla ledare. Ett ledarskap börjar med dig själv och utgår därifrån. Jag brinner för att hjälpa människor hitta sina styrkor och sitt “varför”. Hittar du det kan du förändra världen där du står, säger han.

Han gläds när klienterna får aha-upplevelser, upptäcker sin passion och sina potential.

– Tro för mig är att upptäcka vad Gud har lagt ner i mig. För mig är det evangelium, att passionerna vattnas. Ordet passion är ett svårt ord inom kyrkans koncept. Vissa klickar det för direkt, andra börjar gråta. Alla kan inte svara på vad de brinner för.

Men att komma fram till vem man egentligen är kan ta tid. Det vet han av egen erfarenhet. Ämnena har skiftat. I tonåren, på 1970-talet, var han inspirerad av Björn Borg och satsade på tennis. Han tränade på elitnivå. På 80-tal var han med och startade Sveriges första engelskinspirerade metallband, “Destiny”, som nådde engelska topplistan. Efter det blev det studier på Handelshögskolan i Göteborg och en examen som civilekonom 1987.

– När jag tittar tillbaka har jag levt många olika liv. Jag ville göra så mycket som möjligt. Jag har en dubbelhet inom mig.

På Handelshögskolan fick han en vän som var troende och livet skulle ta ytterligare en riktning.

– Vi började plugga tillsammans. Tomas var kristen och jag hade mycket fördomar mot kristna, men han bröt dessa. Under tre fyra år hade vi dagligen samtal om Bibeln. Efter dessa år, 1989, beslutade jag mig för att jag ville pröva om Gud finns och bjöd in Jesus i mitt liv. Det förändrade mitt liv gradvis.

Det första tydliga tecknet att något hänt var att han började tycka om människor på ett nytt sätt.

– Det var det stora som skedde efter två månader. Det var som ett frö som började gro.

Förändringen ledde till att han började engagera sig i församlingslivet, samtidigt som han fick jobb som ledare på ett börsnoterat IT-bolag.

Under första decenniet på 2000-talet var han engagerad i ett församlingsplanteringsprojekt i Matteuskyrkan Majorna, i Göteborg. Han beslutade sig för att gå ner i tid på IT-bolaget för att kunna utbilda sig till teolog.

– Jag övervägde att bli präst men där kom en inre röst som sa: Du kan göra skillnad på annat sätt.

Västragötalandsregionen skulle starta ett regionalt nätverk för hållbart företagande -CSR, Corporate Social Responsibility. Magnus Österman valde att engagera sig.

– Jag blev invald i styrelsen och tillfrågad om att bli vd. I dag är det Sveriges största nätverk för hållbart företagande.

Sedan kom nästa vändpunkt. Tomas Brunegård, den troende vännen från Handelshögskolan, ringer och vill ha med Magnus Österman som delägare och drivkraft i EuroAcademy och arbeta tillsammans med honom själv och Daniel Grahn, tidigare chefredaktör och vd på Dagen.

– Där möts vägarna. Jag får jobba med det jag är bäst på, att skapa koncept som andra får nytta av. Och jag får jobba med vänner. Att få fylla 60 och börja en ny karriär är framtidsglädje, säger han.

---

Magnus Österman

Bor: Göteborg

Familj: Frun Mia

Aktuell: Fyller 60 år den 26 april.

Firar: “Snyggt, gott och enkelt tillsammans med Mia”.

Utbildning: Certifierad coach, examen som civilekonom och teolog.

Personliga ledord: Enkelhet och frihet.

Passion: Skönhet och estetik “Jag är estet, det får gärna vara snyggt”.

Bästa egna coachen: Frun Mia “Hon har hjälpt mig se skönheten i det lilla och enkla. Hon hjälper mig se fåglarna.”

Intressen: Skapa koncept, musik, träning och teologi.

Favoritbibelord: Fil 4:4

---

Fler artiklar för dig