Jubilar

Musikledaren som jobbar mot gängkriminalitet

Fredrik Råström och Templets musikkår är engagerade i Frälsningsarméns sociala arbete

Fredrik Råström, musikmästare i Tempelkårens musikkår i Stockholm.
Han leder Frälsningsarméns musikkår på Östermalm i Stockholm, som deltar i ett projekt för att förhindra gängkriminalitet bland unga i förorten. Dessutom är han hängiven AIK-supporter - samt något så ovanligt som orkesterbibliotekarie för Sveriges radios symfoniorkester.

Fredrik Råström tillbringar dagarna i radiohuset i Stockholm och promenerar ofta i gångarna under jorden som förbinder Sveriges radio med Berwaldhallen, där Radiosymfonikerna håller till. Han är bibliotekarie för ett av världens största orkesterbibliotek, med notuppsättningar till cirka 40 000 musikstycken från renässansen fram till nutid. Här ryms också litteratur som belyser musiken.

I Fredrik Råströms uppgifter ingår, att ihop med ett programråd, ta fram och köpa in nytt notmaterial till Radiosymfonikerna. Vidare att serva medarbetare vid Sveriges radio och SVT med kunskapsunderlag när de ska prata om musik, inte minst i P2-kanalen. Det är ett företagsbibliotek vi pratar om, inte ett publikt bibliotek.

– Mitt musikintresse grundades när jag som liten lyssnade på klassiska skivor ihop med min morfar. Sedan spelade jag trumpet och kornett i kommunala musikskolan. När det i tonåren inte var så kul längre fick min farmor mig att fortsätta genom att betala årsavgiften, berättar han.

Leder Templets musikkår

I samma veva fick han kontakt med Frälsningsarmén i Södertälje, och sedan har det handlat om musik mest hela tiden, både i yrkeslivet och på fritiden.

Sedan 2008 är Fredrik Råström musikmästare för Templets musikkår på Östermalm i Stockholm. Det innebär att han är dirigent och ledare för de 25 blåsarna i Frälsningsarméns äldsta brassband. Han är glad i musiken och över att få spela till församlingssången i gudstjänsterna – samt göra konserter och turnéer i olika kyrkor, liksom att få spela utomhus när Frälsningsarméns klassiska julgryta tas fram.

Men ledaruppdraget sträcker sig också till en vidare omsorg för musikanterna och deras familjer.

– Vi träffas ju inte bara för att spela, utan också för att fira gudstjänst. Vi är med i musikkåren för att det är vår kyrka och vårt andliga hem som vi besöker.

Stödjer arbete i förorten

Ett exempel på engagemang utöver musiken är när orkestern vid sina spelningar samlar in pengar till Frälsningsarméns förortsverksamhet bland barn och unga i Järvaområdet i Stockholm, ett arbete som nyligen har dragit i gång. Avsikten är att fånga upp ungdomar innan de hamnar i gängkriminalitet och liknande.

– Det här kommer att vara vårt fokus framöver. Vi hoppas få åka ut till Järva och spela med musikkåren, men kanske också träffa de unga för att spela fotboll med mera. Det känns jättespännande, säger Fredrik Råström.

Tron en trygghet

Ett stort intresse han har ihop med familjen och barnen är att följa AIK:s fotbollslag. De har årskort på hemmaarenan, och åker på bortamatcher så ofta de kan, senast förra helgen till Sundsvall.

Den kristna tron har växt fram ur någon slags “naiv barnatro”, säger han, och utvecklats sedan han fick kontakt med kristna kompisar under gymnasietiden. I dag är den en viktig grund i hans liv.

– För mig är tron ganska mycket en trygghet i vardagen. Det är inte alltid enkelt att leva – och livet är inte problemfritt för att man äger en tro – men den ger en trygghet i tillvaron.

---

Fakta: Fredrik Råström

Aktuell: Fyller 50 år fredag 6 maj.

Familj: Hustrun Charlotte samt barnen Alma, 17 år, och Kalle, 14 år.

Yrke: Orkesterbibliotekarie

Bor: I lägenhet vid Ekhagen i Stockholm, i närheten av Naturhistoriska museet.

Intressen: Hängiven AIK-supporter, samlar litteratur med inriktning på svenska 1900-talsförfattare, gillar att cykla på både landsväg och i skog.

Övrigt: Bodde som barn åtta år i Siljansnäs i Dalarna.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig