Jubilar

Urban Widholm: Vi har aldrig haft så stora möjligheter

Evangelisten, visionären, löparen och entreprenören Urban Widholm fyller 70 år.
– Nu börjar min bästa tid, säger han.

När Dagen når Urban Widholm för att höra om han vill vara med på en jubilarsida i tidningen är intresset först svalt. Han säger att han inte har tid, men undrar sedan om han får prata om sitt arbete och engagemang. Sedan är det full gas. “Vad ska vi prata om?” undrar han.

Han har sprungit Sverige runt i flera år för att göra kristenheten känd utanför kyrkans miljö, delat ut en miljon böcker med Markus-evangeliet på skolor i Sankt Petersburg (när Vladimir Putin var borgmästare i staden), drivit Åre Fjällsätra konferenshotell i 21 år och lockat tusentals ungdomar till Åre genom sitt arbete med Zebra ski. Listan kan göras lång.

– Det bästa ligger framför, säger han när han står utanför affären i Undersåker och visar upp en specialgjord trailerambulans på väg med hjälpsändningar till soldater i Ukraina. Han uppmanar folk att köpa mat och sjukvårdsartiklar att bidra med.

– Gå nu in och köp pasta, ris, salt och hygienartiklar, säger jag åt dem som närmar sig butiksentrén.

– På två tre veckor har vi samlat in förnödenheter till ett värde av cirka 160 000 kronor. Ambulanser har gått i skytteltrafik sedan kriget i Ukraina bröt ut. Det här är den nionde.

Gåvogivarna är ungdomar, äldre och medelålders. Vanliga arbetare, förklarar han.

Stort solcellsprojekt

Samtidigt som han visar upp ambulansen står han och funderar hur han ska få tag i medarbetare till sitt projekt att starta solcellsföretag i Afghanistan. Urban och hans fru Solweig håller på att utbilda afghanska killar i att sätta upp solceller.

– Jag behöver hitta pålitliga partners, då kan jag starta med en gång.

Han pratar fort och det gäller att vara alert. Men för Urban Widholm handlar det om passion. Att göra det Gud har kallat honom till. Han tycker att fler troende borde haka på och inte bara fira gudstjänst.

– Gudstjänsterna har blivit som ett akvarium och man kommer aldrig utanför glaset. Vi måste få till en glöd i landet. Vi har aldrig haft så stora möjligheter som nu. Vi har den helige Ande för att hjälpa oss i vardagen, men för många är kyrkan en sovkudde.

Urban Widholm växte själv upp i en predikantfamilj.

– Mina föräldrar satsade på små församlingar, där de inte fick lön. De startade i stället företag, hade hyreshus, mark och skog för att inte belasta församlingarna ekonomiskt. Kyrkan i dag behöver bli filantropisk. Vara bättre än arbetsförmedlingen.

En viktig medarbetare i team Widholm är Stanley Almqvist.

– Jag kan inte göra layouter, men det kan han. Han har varit en motor.

Makarna Solweig och Urban Widholm.

Gifte sig vid 40

Självklart är hans fru och livskamrat Solweig, eller “Sollan” som han kallar henne, också oumbärlig. Paret träffades i Mjölby när han var 20 och hon 16, men sedan tillägger han att han gifte sig när han var 40.

– Ja, hon fick vänta jättelänge. Det är bedrövligt.

Ingenting annat i hans liv verkar gå långsamt. Idéerna sprutar. Ändå har han inget intresse av att starta organisationer själv.

– Nej, jag har aldrig velat starta en organisation, det finns redan så många.

Likt många andra vill han dock, till sin födelsedag, samla in pengar till projekt han brinner för. När andra väljer ett har Urban valt fyra: Ambulanser i Ukraina, yrkesskola för nysvenskar, hjälp vid asylproblem och bygga ut Bykyrkan i Undersåker.

– Jag funderar på vad en gudstjänst egentligen är och kommer fram till att det är att hjälpa människor i nöd, säger han.

---

Fakta: Urban Widholm

  • Familj: Hustrun Solweig.
  • Bor: Hus i Undersåker i Jämtland.
  • Aktuell: Fyller 70 år den 8 juli.
  • Firar: Åker norrut och tittar på norrsken tillsammans med Solweig. “Vi gör lite kaffedrickningar i Jämtland och Östergötland, samt lite entreprenörsgrejer för att fixa jobb åt nysvenskar.”
  • Önskar sig: Bidrag till sina fyra hjärtefrågor.
  • Favoritbibelord: Hela Bibeln. “Man kan läsa hela Bibeln och lyssna på judarna som har skrivit boken.”
  • Övrigt: Mer info om Urban Widholm hittar du på Facebook och Instagram.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig