Jubilar

Markus Nordenmark prästvigdes efter 16 år i tjänst

Har jobbat som präst i 16 år - men saknat behörighet att bli anställd, fram till nu

Markus Nordenmark har jobbat som präst i 16 år, men det var först nu när han fyller 45 år han blivit invigd i Svenska kyrkan.
– Jag är en långsiktig människa och knogar på.

Markus Nordenmark har arbetat som präst i Strömsund i över ett decennium. Han har hållit i dop, bröllop och begravningar. Men det har varit för Evangeliska fosterlandsstiftelsen, EFS. Han har varit inhyrd av Svenska kyrkan emellanåt, men saknat behörighet att bli anställd som präst där.

– Avtalen har gått fram och tillbaka. Jag blev prästvigd för EFS 2006, men har behövt komplettera för att vara präst i Svenska kyrkan.

Utbildningarna har skilt sig åt. Men efter studier på 50 procent i två och ett halvt år, är han äntligen invigd i Svenska kyrkan.

– Nu blir jag adjunkt ett år och sedan får jag en anställning, säger han och låter glad, med tydlig Piteå-dialekt, där han kommer ifrån.

När Dagen pratar med honom har han precis kommit hem från domkyrkan i Härnösand där vigningen ägt rum. Nu står han hemma i morotslandet och försöker odla tillräckligt med morötter för att det ska räcka till sina fyra barn och alla deras kompisar. Men skörden har inte riktigt gått som tänkt.

– Jag sådde med två olika sorter men det är bara den ena som har växt. Nu finns morötter i bara halva landet. Tanken är att barnen och deras kompisar ska få dra en morot var per dag.

Markus prästvigd efter 16 års prästtjänst

Han tycker om att ha människor omkring sig. Det är också mötena han tycker är roligast med prästyrket. Men han har inte alltid drömt om att bli präst. Tanken föddes i tjugoårsåldern när han var anställd på den lokala matbutiken.

– Egentligen är jag utbildad konditor, men jag har aldrig jobbat som det. Det var för tidiga morgnar. I stället började jag jobba i Icabutiken. En dag när jag stod och plockade upp varor på hyllan slog tanken mig “är det här meningen med livet?”. Det gjorde att jag började längta efter att lära känna min ungdomstro bättre.

Markus började på Johannelunds teologiska högskola och fortsatte med en prästutbildning inom EFS. Han växte upp i en troende familj och föräldrarna var trogna EFS, så det föll sig naturligt.

– Jag har aldrig varit ute efter prästämbetet som sådant. Men 2005 hade jag hand om konfirmander men fick inte konfirmera dem. Det gjorde väldigt ont i mig och jag bestämde mig för att gå in under kyrkans ordning.

Nu är han prästvigd i dubbel bemärkelse och ser yrkesrollen som en tillgång i mötet med människor.

– Man kommer med ett mandat. Man är en ambassadör för Jesus. Tar på sig Jesu ok. Jag är inte längre jag utan en ställföreträdare för Jesus.

Samtidigt vill han understryka att det gäller alla troende.

– Om det bara skulle gälla präster skulle det bli väldigt få händer och fötter.

Markus prästvigd efter 16 års prästtjänst

Något som också är en tillgång för Markus, om än en stor personlig förlust, är att han vet hur det känns att förlora en närstående.

– När jag var barn skedde en skoterolycka. Min bror körde och jag satt bakpå. Han dog och jag överlevde. Det har format mig och hela min familj. Det är en erfarenhet jag har i mötet med andra människor i sorg, säger han.

Kanske är det också den händelsen som gör att han tycker det är viktigt att väga upp det tunga i tillvaron med något roligt.

– Jag och min äldsta son har köpt en radiostyrd bil. Jag tycker om att leka med saker. Man måste ha barnasinnet kvar som vuxen.

I sitt jobb som präst ser han framåt men räknar inte med alltför stora förändringar i vardagslunken.

– Jag har jobbat med samma diakon i 17 år, vi två fortsätter den goda kampen. Jag är en långsiktig människa och knogar på.

---

Fakta: Markus Nordenmark

Bor: Strömsund

Familj: Frun Maria och barnen Noa, Ture, Stina och Gideon, samt en kanin.

Aktuell: Fyller 45 år den 27 juli.

Fira födelsedagen: I Nordingrå mitt i höga kusten. Där bor svärmor.

Önskat sig: Äta gott tillsammans med familjen.

Intressen: Ta hand om barnen tar mycket tid. Yngsta är sex och äldsta 13 år. Tycker om att spela tv-spel och fiska. Bygga egna drönare för att köra race på banor och göra olika tricks.

Favoritbibelord: Fil 1:6

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig