Jubilar

“Judarna och vi är släkt - det finns inget a- och b-lag”

Judar och Israel har alltid haft en särskild plats i Göran Lennartssons hjärta. Han vill att frågorna om Israel ska vara levande i församlingen. Judarna är fortfarande nyckeln till Guds frälsningsplan, säger han.

– Judarna och vi tillhör samma släkt. Vi har en organisk relation till dem. Det nya förbundet i Nya testamentet slöts med judarna som kommit till tro på Jesus. Vi hednakristna har inte tagit över kontraktet, det finns inget a- och b-lag. Vi delar förbundet med dem.

Göran Lennartsson är pingstpredikant och har varit församlingsanställd i 40 år. Han är också teologie doktor i Nya testamentets exegetik, lärare, föreläsare, författare samt reseledare. Han har hållit i studieresor till Israel med hundratals kristna ledare och studenter som vill förkovra sig i Bibeln.

Ämnet Israel har engagerat Göran Lennartsson i decennier. Med åren har det blivit viktigare för honom att ta avstånd från all form av antisemitism och antisionism, även en kristen sådan, som han menar finns.

– Hjärtat i den kristna antisemitismen är att Israel har förkastats och att den hednakristna kyrkan är det nya Israel.

Den felaktiga attityden bland kristna tror han bottnar i okunskap snarare än kaxighet.

– Att judarna är kallade att vara Guds folk har aldrig annullerats. Kallelsen finns kvar. Judarna är fortsatt nyckeln i Guds frälsningsplan. När Jesus kommer tillbaka till jorden kommer han enligt Bibeln till Jerusalem, inte till New York.

Göran Lennartsson är född i Mariefred och växte upp i en troende familj. Intresset för Israel och Mellanöstern föddes tidigt.

– Som barn tyckte jag att Jesus var fascinerande, men svår. Det han säger är så enkelt att det blir svårt. Senare i livet förstod jag att han talar till judar. Det är förutsättningen för vad han säger. När jag insåg det blev Bibeln inte längre svartvit utan tredimensionell och i färg.

Teknikintresset dominerade

I tonåren dominerade teknikintresset för Göran och han läste till ingenjör med inriktning på elektronik. Men tankar på hur en bandspelare är uppbyggd fick konkurrens av frågor som “Kan man lita på Bibeln?” och “Har Gud verkligen sagt det här eller har människor tillskrivit honom det?”

– Jag ställde mig själv frågan; vad händer om jag läser Bibeln ur ett judiskt perspektiv? Det är en upptäcktsfärd jag har hållit på med i cirka 50 år.

Som 19-åring flyttade Göran till Södertälje och Södertälje pingstförsamling blev hans andliga hem under tio år. Han började studera teologi och fick senare en tjänst som pastor i Tyresö, som är en av Filadelfia Stockholms förortsförsamlingar. Via Filadelfia kom han i kontakt med missionsorganisationen Ibra och blev utsänd som missionär till bland annat Mellanöstern.

– Jag hade tidigare rest i det här området med Fjällräven-ryggsäck, för jag ville se hur det såg ut. Bibelintresset har varit ett driv genom hela livet.

Judar och araber

Genom åren har han också skaffat sig både judiska och arabiska vänner.

– Det har varit en utmaning, men evangeliet är inte enögt. Man måste kunna bejaka både judar och araber. Det var min ingång och har varit min fortsatta princip. Jag har heller inga problem med att motivera Israel som stat historiskt, folkrättsligt och teologiskt.

Det här är ett ämne han kan prata länge och passionerat om. I dag är han pensionär men inte pensionerad, som han uttrycker det. Han är i full färd med att snickra och bygga om en hundra år gammal ladugård till ett bostadshus. Medan han lägger golv på en höskulle konstaterar han att han igen går i Jesu fotspår.

– Snickeriet har blivit en ny fas i min efterföljelse av Jesus, säger han.

---

Fakta: Göran Lennartsson

  • Familj: Frun: Tatta (som också är pastor och verksam i Ibra media). Döttrarna Judith och Esther.
  • Bor: Uppsala.
  • Aktuell: Fyller 70 år den 22 augusti.
  • Firar: Med en släktsammandragning i juli.
  • Intressen: Fågelskådning och fotografering. “Naturen är viktig för mig. Få naturupplevelser överträffar en aprilnatt med tjäderspel. Man får vara där hela natten. En timme innan gryningen börjar tjäderspelet.”
  • Bedrift: Har bestigit Kilimanjaro i Tanzania, Kebnekaise i Sverige och övernattat på Sinai berg.
  • Framtidsplaner: Fokusera på att skriva böcker och artiklar. Har två böcker under produktion med tänkt utgivning 2023.
  • Favoritbibelord: Matteusevangeliet 6:33.

---

Fler artiklar för dig