Jubilar

Linda Bergling: Det har alltid varit Jesus och jag

Nu firar Linda Bergling 50 år som förkunnare

Den 15 juli blir det fest på församlingen Arken i Kungsängen. Då firar pastor Linda Bergling 50 år i tjänst för Herren. Även om festen är för henne riktar den sig lika mycket till alla som hjälpt till under åren och varit delaktiga i visionen.
– Nu är det min stund att tacka medarbetare världen över.

Med smörgåstårta, bildspel, predikan och vittnesbörd vill Linda Bergling ge tillbaka till dem som varit med henne på resan i det uppdrag som hon upplevde att Herren gav henne som ung – att bygga 100 hem till Honom. Jubileumsfesten äger rum andra lördagen i Mirakelkonferensen på Arken.

– Det ska bli härligt att välsigna alla tillbaka, säger hon.

I dag har församlingen 40 anställda och driver 20 olika projekt i 15 länder. Kyrkor, kliniker, center och barnhem ingår i uppdraget att bygga 100 hem för Herren. Ett verk som snart är i mål, men utmaningar har funnits längs vägen.

– Jag har varit nära att bli skjuten i ett rebelluppror i Afrika. Nära utbrändhet. Mitt barnbarn dog tragiskt. Det har varit många sorger, men jag har lärt mig att söka hans rike först.

Hon återkommer till hur viktigt det är att älska Jesus och vara i hans närvaro.

– Många är så stressade att de inte tar tid med Gud. Behoven tränger sig på, men att vårda den andliga kärleksrelationen med Jesus är det viktigaste i livet. Att leva i den inre bönen.

Det har varit hennes övertygelse i decennier och varit grunden för att hålla fokus på uppgiften.

– Den inre bönen är en överlåtelse av kroppen, själen och anden. Om du ska sitta inför Herren måste du stänga alla impulser. Det tar tid att lära sig. Jag har tränat i fyrtio år.

I januari fyllde hon 75 och hon minns väl hur allt började för 50 år sedan. Sameflickan som hade svårt i skolan och som när hon blev äldre drömde om att gifta sig med en diplomat och bo i Paris. Men ett Gudsmöte gav henne ny kurs.

– Jag fick ett så radikalt möte med Gud. Från den stunden lade han sina drömmar i mitt hjärta och jag fick avbryta min relation med diplomaten.

Det är två visioner som har varit grunden för hennes tjänst. Den första fick hon strax efter att hon blivit frälst 1969 och hade kommit tillbaka från ett volontärarbete i Afrika.

– Jag bläddrade i en tidning och såg en bild på ett döende barn. Då säger en röst till mig ”Linda, titta in i de här ögonen och jag ska visa dig världen genom mina ögon. Det du har gjort en av mina minsta har du gjort för mig”. Sedan utmanade han mig att vi skulle göra 100 hem.

Det var på den tiden hon jobbade som diakon i Svenska kyrkan och såg sig som själavårdare.

– Men Gud sa ”Vad har du i din hand? Du har gåvan att predika.”

Det ledde till att hon började spela in predikningar på kassettband som hon sålde till faddrar och missionspartners.

– 60 000 kronor fick jag in och kunde bygga ett barnhem 1981. Det barnhemmet finns kvar.

Ett halvår senare kom nästa vision.

– Jag såg människor från hela världen ropa på hjälp. Döende och sjuka. ”Var med och bygg ett center för Biblisk helandetjänst”, sa Jesus till mig. I dag har vi 30 bönerum, ett retreatcenter, bibelskolan Jesus helar och upprättar, samt många olika grenar för att be och betjäna människor.

När hon träffade sin man Gunnar och han grundade församlingen Arken föll bitarna på plats.

– Gunnar har alltid uppmuntrat mig att gensvara till kallelsen. Jag är så glad att vi kunnat förankra arbetet i församlingen.

Vad tänker du om framtiden?

– Gud har lovat att vi ska skjuta nya skott när vi blir äldre. Jag vill förvalta de år jag har kvar på bästa sätt. Jag vill skriva en bok om det inre livet med Jesus och resa mer i Norden och i världen. Jag har aldrig kommit ur min kallelse. Det har alltid varit Jesus och jag. Nu ska han få mina bästa år.

---

Fakta: Linda Bergling

Familj: Maken Gunnar, döttrarna Hanna och Magdalena Graaf, nio barnbarn varav ett är i himlen.

Född: Den 7 januari 1948 i Luleå.

Aktuell: Firar 50 år i helandetjänst för Herren på Arken lördagen den 15 juli.

Gör: Pastor, förkunnare, bibellärare och författare.

Bakgrund: Har en filosofie kandidatexamen i kriminologi från Uppsala universitet. Har läst ekonomi och sociologi i Umeå, samt studerat vid Life Christian University.

Om att vara en kvinnlig andlig ledare och förebild: Jag vill vara ett exempel på Guds kärlek i vardagen. Jag lever ett disciplinerat liv i bön och ser sällan på tv.

Framtidsplaner: Att bygga Jesus-centrerade bibliska helandecenter i 15 länder.

Gör i sommar: Jag är på en bondgård och tillbringar mycket tid i bön. Ska läsa in en ny bibel. Predikar också på flera konferenser: Mirakelkonferensen, Jesusfestivalen, en Afrikansk konferens, Jesusrevolution i Norge, Norge för Kristus och Israel kvinnokonferens.

---

Fler artiklar för dig