Familj

June folhögskola firade 40-årsjubileum

June folkhögskola i centrala Jönköping firar i år 40-årsjubileum. – Vi är i ett jättespännande läge, säger skolans rektor Marcus Örebäck.

1 av 9

June är en av Pingströrelsens fem folkhögskolor och firandet har pågått hela hösten. 300-400 personer är inskrivna varje läsår på skolan och varje dag finns 120 deltagare på moderskolans utbildningar som läser allmän kurs, socialpedagogik, assistent och foto.

Hur firandet varit hittills?

– Det har varit väldigt trevligt och lyckat, säger Marcus Örebäck, rektor på skolan. Först hade vi en nostalgikväll med tidigare rektorer, lärare och deltagare. Och den 6 oktober var vi på söndagsgudstjänsten i Pingstkyrkan i Jönköping där vi fick berätta om vår verksamhet. Och den 9 oktober hade vi festligheter för de nuvarande deltagarna.

Fortsättningen på firandet blir den 28 oktober då det är lunch på June folkhögskola för inbjudna politiker, tjänstemän och samverkanspartners. Medverkar gör bland andra Stefan Attefall i egenskap av ordförande för rörelsefolkhögskolorna i Sverige samt ledamot i styrelsen för June folkhögskola.

Skolan har också tagit fram ett jubileumsmagasin på 50 sidor som beskriver skolan just nu.

Och i vilket skede befinner ni er just nu?

– Det är ett jättespännande läge. Vi har haft två-tre väldigt expansiva år. Åren mellan 2015-2018 har kursverksamheten ökat med 40 procent. Så nu jobbar vi mycket med att få verksamheten att flyta smidigt.

Ökningen de senaste åren för skolan har delvis handlat om ett ökat antal nysvenskar i skolans svenskakurser och allmän kurs.

– Det är lätt att instämma i det som tidigare pingstledaren Pelle Hörnmark sa till våra lärare för några år sedan ”Hade Jesus kommit till jorden idag hade han blivit lärare i allmän kurs”. Så viktigt är det arbetet!

– Folkhögskolor är en av de viktigaste platserna för integration i Sverige, både mellan olika åldrar och olika kulturer. Mötet med individen är det viktiga och det är starkt tycker jag.

Några nyheter i år?

– Till våren startar vi en själavårdskurs på distans, en nystart på en kurs som tidigare gått på Kaggeholms folkhögskola, som vi ser fram mycket emot. Men vi utvecklar ständigt alla kurser.

2011 bytte folkhögskolan både namn och ort då man ändrade från Viebäck till June och flyttade från Nässjö till Jönköping.

– Vi är lite anonyma och behöver jobba med detta fortfarande. Det tar tid innan ett nytt namn sätter sig.

arcus Örebäck, rektor på June folkhögskola.

Folkhögskolor är en unik skolform på det viset att den får vara konfessionell.

Vad ser du för utmaningar för skolan?

– Att fortsätta värna om folkhögskolans idé och pedagogik. Vi vill möta hela individen och sätta mötet och samtalet i centrum.

– Det vore spännande att någon gång i framtiden kunna samla alla kurser vi bedriver i Jönköping under samma tak. I dag hyr vi in oss på ytterligare 2-3 ställen i Jönköping.

– Folkhögskola är som bäst när till exempel blivande pastorer, nysvenskar och blivande socialpedagoger studerar på samma plats och möter varandra, säger Marcus Örebäck.

Ni är välkända och väl sedda i pingströrelsen – men finns det någon misstänksamhet mot er från andra håll på grund av era pingströtter?

– Nej, vi möter ingen misstänksamhet i dag. Vårt motto är att betjäna samhället i stort, men också församlingarna och pingströrelsen. Vi är 9-10 folkhögskolor i Jönköpings län och vi har ett bra samarbete med alla. Och vi får bara positiva signaler från kommunen och regionen. Folkhögskolor är också en unik skolform på det viset att den får vara konfessionell.

Fler artiklar för dig