Kaffets dag – det vill baristan Michael fira

Det är kaffets dag. Vi ställer 6 frågor till Michael Isaksson, som är baristarostare och driver familjeföretaget Rosteriet Vadstena. Han ser kaffet som en väg till goda samtal.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

29 september är Kaffets dag, hur firar du det?

– Vår kaffebutik kommer att vara öppen hela dagen. Dessutom tar vi oss ned till Vadstena centrum med våra kaffevagnar och bjuder på smakprov ur sortimentet. Vi vill berätta, visa och låta folk smaka hur kaffe kan smaka.

Varför startade du eget rosteri?

– Jag har jobbat många år som gymnasielärare. Att byta spår mitt i livet var inte självklart. Det innebar ett uppbrott från det trygga och invanda men har gett så mycket tillbaka.

– I den resan har jag sökt Gud och ångrar inte att jag bytte spår i livet. Nu är hela familjen på fyra personer involverad i arbetet. Det finns en glädje i hela arbetsprocessen som är svår att slå.

Det låter som att det är mer än ett arbete?

– Det känns nästan som en kallelse att göra detta. Att rosta bönorna för att få fram de rätta smakerna är en process som tar tid samtidigt som det gäller att vara närvarande i nuet. Det ger så mycket glädje tillbaka. Så för mig har arbetet med andlighet att göra. Det känns som att vi predikar kaffets evangelium. Med det menar jag att kaffe, som få andra drycker, öppnar upp för många goda samtal.

Har Sverige en bra kaffekultur?

– Ja, det tycker jag. Det finns ju en fikakultur och kyrkkaffet är ju etablerat i de flesta kyrkor, både katolska och protestantiska. Svenskar dricker mycket kaffe men det finns en risk med storskalighet. De stora kedjorna pressar priserna vilket påverkar kvaliteten.

Vilken är din egen favorit?

– Colombia. Det kanske beror på att det ligger i blodet, min mamma kommer från Colombia. Det har en friskhet och en fyllig och fuktig arom som jag gillar. Den är en av flera favoriter.

– Kaffe kan smaka så olika och trenderna varierar. På 1970-talet kom en våg då det skulle vara hårt rostat. I dag finns en rörelse där många efterfrågar en ljusare, lite mildare ton. Trenden går mot det ursprungliga.

Så Kaffets dag den 29 september är något speciellt?

– Ja, det tycker jag. Kanelbullens dag finns ju, så då bör kaffet också ha en egen dag. Även om idén bottnar i det kommersiella så är det ett bra tillfälle att lyfta fram kaffets betydelse i samhällsbygget.

– Även de som inte gillar kaffe brukar ofta säga att det doftar gott. Det kan vara en bra utgångspunkt för ett samtal om att upptäcka nya dofter, smaker och aromer. Det är inte så enkelt som att kaffe är ”svart som synden”, som en del påstår, utan det är mycket mer nyanserat än så.

 

kaffe.

 

Liten kaffeordlista

Har du hamnat på ett trendigt kafé och inte fattar menyn? Här kommer förklaringen till några vanliga och ovanliga kaffesorter:

Americano: Caffé americano påminner om vanligt svenskt bryggkaffe, men görs genom att spä ut en enkel eller dubbel espresso med lite hett vatten.

Café au lait: Lanserades på 1980-talet som ett försök att öka mjölkkonsumtionen i Sverige. Görs vanligen på lika delar bryggkaffe och varm mjölk.

Cappuccino: Serveras i kopp och görs på 1/3 espresso, 1/3 ångvärmd mjölk och 1/3 hårt mjölkskum.

Cortado: Lika delar espresso och varm mjölk i ett litet glas eller kopp.

Espresso: Görs i espressomaskin, där 90- gradigt vatten pressas genom finmalda kaffebönor under 9 bars tryck och cirka 20 sekunder (kortare tid ger inte tillräckligt med arom, längre tid för mycket garvsyra).

Latte: Består av 1/3 espresso och 2/3 ångvärmd mjölk serverad i högt glas (de renläriga menar att en caffè latte ska serveras utan mjölkskum).

Macchiato: Caffé macchiato är italienska för ”fläckig kaffe”, alltså helt enkelt en espresso med en liten skvätt skummad mjölk. I en latte macchiato är förhållandet omvänt, mycket varm skummad mjölk fläckas eller skiktas med en espresso.

Mocka: En moka är kaffe som bryggs under tryck i mokabryggare, en aluminiumkanna som ställs på spisen och som är standard i sydeuropeiska hem. På svenska kaféer finns ibland caffé mocha, en blandning av kaffe och choklad toppad med vispgrädde.

Ristretto: Starkt och kraftigt aromatiskt kaffe som är en espresso pressad med halva mängden vatten. Med dubbel mängd vatten blir det i stället en lungo.

Turkiskt kaffe: Ofiltrerat kaffe på extremt fint malda bönor.