Kaggeholm Media 40 år

250 firade jubileet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

För 40 år sedan började den första klassen på Kaggeholms folkhögskolas medieutbildning. Det firades med ett möte mellan nya och gamla elever på Clarion hotel, Stockholm.

Runt 250 personer kom och minglade, bland annat Torbjörn Stolpe, grundaren och den som på många sätt format utbildningarna som finns nu. Han gladde sig åt att få träffa före detta elever och höra vad de sysslar med i dag.

Flera gamla elever har blivit kända ansikten inom media i Sverige. Bengt Jägerskog och Niklas Källner är två, liksom Karin Frick, programledare på Kanal 5.

–  Jag hade aldrig varit där jag är i dag om det inte vore för ”Kaggen”. Skolan tog verkligen tillvara på och värdesatte mina personliga intressen och ambitioner att bli sportjournalist, säger hon.

Medieutbildningen startade för att stärka den kristna rösten i samhället. Linjen har sedan utvecklats och har nu yrkesinriktade utbildningar inom tv, digitala medier och skrivande journalistik.

– Det var nog rätt framsynt av en rörelse som Pingst att i början av 1970-talet satsa på media, säger Torbjörn Stolpe som fick uppdraget att starta.

Ambitionen i dag är att utbilda mediearbetare som ska kunna gå in och vara en del av en redaktion direkt. Genom mycket praktiskt arbete, liknande miljön på en redaktion, rustas eleverna för att behärska nutidens medieklimat.

– Vi fördjupar oss också i det etiska tänkandet, både de pressetiska reglerna som finns men också hur man tänker som individ. Vi vill att eleverna ska få brottas med de etiska frågorna redan på skolan för att förbereda sig för en bransch där publiceringsbeslut tas snabbt, säger Johanna Litsgård Lebourne, nuvarande verksamhetsledare på Kaggeholm Media.

Utbildningen har även samarbete med skolor och medieföretag i såväl Afrika som Mellan­östern. Svenska medieföretag hör regelbundet av sig till skolan för att vidareutbilda sina journalister i bland annat webbpublicering och programledning.