Katarina Bäckelin - präst i krigszoner och semesterparadis

Hon har verkat som präst i allt från krigszoner till semesterparadis. Katarina Bäckelin trivs bäst när vardagen inte blir rutin.
– Man kan inte luta sig tillbaka.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

När Dagen når Katarina Bäckelin på telefon börjar jag med att räkna upp några av de länder där hon haft prästtjänst för att se att det stämmer: "Afghanistan, Singapore, London..."

Men jag hinner just så pass avsluta min lista innan Katarina själv tar vid:

– Och Thailand och Kosovo, säger hon och funderar om hon kanske glömt någon plats.

Det blir tydligt att nya och spännande platser är precis rätt forum för Katarina Bäckelin att bo och arbeta i. Där, när vardagen inte ser ut som hemma och utmaningarna ofta är fler, kommer hennes uppgift som präst mest till sin rätt, menar hon.

– Man delar gungflyt med varandra. Det roligaste tycker jag är att möta människor på deras planhalva. Där kan jag inte luta mig tillbaka på kyrkans väggar utan får verka i den andras miljö.

En av de utmaningar hon fått möta är när hon åkte till Thailand efter tsunamikatastrofen 2004. Där fick hon möta överlevare och som präst försöka vara ett stöd i sorgen.

– Jag lärde mig att människor är mycket starkare än vi tror. Såren läker, även om ärren inte blir lika snygga för alla, förklarar hon.

– Man säger inte så mycket när man möter människor vid ett sådant tillfälle. Jag får mer fungera som bollplank och lyssna. Jag hoppas att jag som präst förmedlar hopp och trygghet.

Det märks att hon trivs med att vara präst, både på hemmaplan och bortaplan. När jag frågar om det är något särskilt bibelord hon återkommer till tar hon genast fram sin bibel. På en halv minut har hon bläddrat fram Efesierbrevet kapitel 4 och läser högt genom luren, men trygg och myndig stämma:

– En är Herren, en är tron, ett är dopet, en är Gud och allas fader, han som står över allting, verkar genom allt och finns i allt.

– Det är kontentan av det hela, tillägger hon efter läsningen.

Vid ett flertal tillfällen har Katarina arbetat som fältpräst, både i Kosovo och i Afghanistan. I höst är det dags att rycka in igen. Om allt går som det ska får hon ikläda sig den militära uniformen och åka till Mali. Det är en FN-tjänst med den svenska bataljonen.

Vad är det bästa med att vara ute som militärpräst?

– Jag blir tagen på mer allvar där än hemma. I de sammanhangen får jag vara präst i dess bredaste och djupaste funktion.

Men först fortsätter hon att vara garnisonspastor i Halmstads församling och även engagera sig som kaplan i Sjömanskyrkan. Nu när sommaren är här söker sig många, både turister och halmstadsbor, till andakter och musikgudstjänster i Sjömanskyrkans regi.

Turister är ingenting som Katarina ledsnar på, trots att det innebär mer trängsel på gator och på stränder i Halmstad under sommarmånaderna.

– Jag har bott på flera turistorter så jag är van. Jag började min prästbana i Åre och jag har levt med turister i Svenska kyrkan i London. Det är med turisterna som staden lever upp! Jag älskar när folk kommer till sommar-Halmstad och ser det som en stad att njuta av.

Vem är Katarina när hon inte har prästkragen på sig?

– En som njuter av måltider i goda vänners lag och av vackra saker. Alla som känner mig vet att jag har en fäbless för vackra väskor och skor.

Katarina Bäckelin

Fyller: 55 år den 15 juni

Familj: "Ja, i åldrarna 14 till 90 år!"

Bor: Halmstad

Gör: Garnisonspastor i Halmstad församling, Svenska kyrkan.

Intressen: Litteratur, musik, "allt från barock, till opera och rock".

Firar: "Med min första semesterdag. Det kommer lite vänner på sommarmat och bubbel."

Önskar: "Gött väder! Inga fler prylar i alla fall."

Bibelord: Efesierbrevet 4:5-6

Lilla Erstagården