Keramikern Karin Jonsson vill hela det som spruckit

Karin Jonsson tar med fascinationen för keramikhantverket in i själavården på kristen grund: Det går alltid att börja om och göra nytt.
– Leran är en fantastisk bild för vem Gud är, säger hon.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

Sedan i maj arbetar Karin Jonsson som biträdande föreståndare på Örtagården, en kurs- och lägergård med kristen profil utanför Uddevalla. Hon beskriver det som en miljö för vila och återhämtning tillsammans med Jesus.

Men Karin har också keramik som ett av sina stora intressen och yrke. När hon sätter händerna i leran skapar hon såväl bruksföremål – skålar och fat – som konsthantverk att sätta på väggen.

Hon bjuder in till kurser i keramik i en verkstad hos Svenska kyrkan i Uddevalla i samarbete med studieförbund.

– Leran är ett fantastiskt material som alla kan göra något med, oavsett ålder, bara man får lite handledning. Jag har kurser för både barn och vuxna, och gillar den variationen, säger hon.

Karin Jonsson växte upp på Ljungskile folkhögskola, där hennes pappa var lärare. Hon beskriver det som en ”varm och kärleksfull miljö över generationsgränserna, med kreativitet, musik och drama”. Senare utbildade hon sig själv till keramiker.

Själavård på kristen grund är ett annat spår i livet, som fick utrymme när de fyra egna barnen började bli stora. Karin har läst kurser i själavård, diakoni och omsorg på tre kristna folkhögskolor.

Hon har ibland kunnat kombinera skaparveckor i lera med att också hålla andakter och samtal där sakerna har vävts in varandra.

– Men det kan också vara själavård hemma vid köksbordet.

De senaste åren har hon varit engagerad i själavård bland kristna ungdomar. Karin har ingått i själavårdsteam vid studentorganisationen Credos nyårsläger samt vid missionsrörelsen OM:s ungdomsläger Teenstreet i Tyskland, där cirka 4 000 unga samlas.

– Unga människor kan ha en ganska tuff situation och behöver få möta en sund, levande och frisk tro där de får chans att ställa sina frågor. Vi möter tyvärr både fysiska, psykiska och andliga övergrepp även i kristna sammanhang, säger Karin Jonsson.

Hon har sett vad samtal i en trygg miljö med öppet klimat kan betyda för att få en tro och ett liv som bär. Karin valde att fördjupa sig i själavården när hon själv mötte människor som gick sönder på grund av osunda kristna sammanhang.

Hennes man Mathias är uppvuxen i en missionärsfamilj från Tanzania, och det har gett Karin en vidare världsbild, något hon är glad för.

Sin församlingstillhörighet har Karin Jonsson i Ljungskile EFK-församling, som är en liten nystartad grupp som möts i hemmen och i en liten lokal i centrum.

– Vi vill bygga relation mer än organisation. Det känns superbra, även om det också är lite trevande.

Nu fyller du 50 år, vad tänker du om framtiden?

– Jag vet att jag har livet här och nu, men inte hur morgondagen ska bli. Jag ser ändå ljust på framtiden, tacksam för familj och vänner. Jag vet att tron på Gud är en god grund för livet.

Karin Jonsson

Aktuell: Fyller 50 år, 12 september.

Familj: Maken Mathias samt barnen Linnéa, 24, Elias,22, Malin, 18, och Daniel, 14.

Bor: I en villa i Ljungskile på västkusten.

Yrke: Biträdande föreståndare på Örtagården samt keramiker. Barnskötare i botten.

Engagerad i: Medmänniska åt 18-årig iransk kille som hotas av utvisning från Sverige.

Församling: Ljungskile EFK-församling – en liten nyplantering.