Kjell Olsson är social både på jobbet och fritiden

Han har jobbat socialt hela livet. Det kanske Kjell Olsson hade gjort utan att Gud kommit in i hans liv, men tron har varit en tillgång.
– En kompis tog med mig till Frälsningsarmén och där möttes jag av en varm atmosfär som gjorde att jag kände mig hemma.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

I det hem där Kjell växte upp fanns inte någon tydlig kristen tro men däremot en respekt och omsorg för den svage och för personer som av andra betraktades som annorlunda.

– Jag är väldigt tacksam för min uppväxt och skulle inte vilja byta bort den, säger han när vi samtalar med anledning av hans förestående 65-årsdag.

Kjell växte upp på ett båtvarv på Tynningö i Vaxholm i en miljö som hans farfar startade på 1930-talet och som hans pappa senare tog över.

– Jag reflekterade ibland över att de människor som var engagerade i verksamheten på varvet ofta hade någon personlig problematik och kanske sågs som lite ”udda”.

Själv beskriver han sig då som sökande inför hur livet skulle bli. I en sådan period i 20-årsåldern följde han med en jobbarkompis till Frälsningsarmén.

– Det var nog rätt tillfälle för jag fann mig väl tillrätta i en miljö jag inte alls var van vid, berättar Kjell.

Det som skedde där ledde fram till en personlig gudstro. Fina människor gjorde att han kände sig sedd.

Inträdet som soldat i Frälsningsarmén gav de rätta verktygen att hantera livets ovissheter. Där fick han en grund att stå på som gjorde gott.

Sedan tio år tillbaka jobbar han som föreståndare på ett boende för ungdomar med särskilda behov i centrala Stockholm.

– Jag har jobbat socialt i trettio år och trivs med att jobba med människor, konstaterar Kjell som i sin nuvarande tjänst mest ansvarar för personal, ekonomi och liknande.

Jobbet handlar mycket om att ge människor verktyg att själva ta itu med sina liv. Ungefär på samma sätt som kristen tro ger verktyg att hantera livets utmaningar.

– Vi försöker att ge mycket uppmuntran till de unga som bor här. Det kan vara bra att lägga fram olika alternativ och tala om vad det ena och andra leder till. Sedan får var och en göra sina egna val.

Att verksamheten ägs och drivs av Frälsningsarmén ser han som en bonus. Att räkna med Gud i livets olika upp- och nedgångar är en trygghet som inte ska underskattas.

– Som alltid gäller det att vara lyhörd, värna den personliga integriteten och inte ”pracka på” någon en viss övertygelse. Men att tala om tro med den som vill känns naturligt.

Men arbete är inte det enda som upptar hans tid. Sedan föräldrarna gick bort har Kjell och hustrun Barbro tagit över båtvarvet som de driver parallellt med sina arbeten.

– På sommaren hyr vi ut bryggor och på vintern förvarar vi båtägarnas farkoster uppe på land. Så fritiden är säkrad, konstaterar han med ett skratt.

Verksamheten innebär, förutom mycket frisk luft, härliga naturupplevelser och mycket socialt umgänge – fast på ett annat sätt än i det dagliga förvärvslivet.

– Kontakten med dem som har sina båtar här kommer naturligt. Det blir som en gemenskap som vi trivs bra med. Många kommer tillbaka till oss år från år. Det blir lite som en familj vilket ger mycket tillbaka.

Kjell Olsson

Aktuell: Fyller 65 år den 30 september.

Familj: Hustrun Barbro, barnen Martin (30) och Sofia (27), två bonusbarnbarn.

Bor: Vaxholm.

Utbildning: Socionom vid Sköndalsinstitutet, 1978-82.

Församling: Kår 393 i Stockholm.

Fritiden: Eget företag i form av ett båtvarv. Segla, resor, familjen.

Firar: ”Min fru har något på gång men jag har inget behov av att fira stort. Så det blir nog ganska stillsamt.”