Kollektivet betyder mycket för Daniel Andertuns tro

Snart blir Daniel Andertun 25 år och om hans kollektiv­vänner planerar något festligt, det återstår att se. Faktum är att gänget han delar prästgård med betyder mycket för Daniel och hans kristna tro.
– Jag var tvungen att ta avstånd från min barndoms tro för att i stället bygga något mer hållbart, säger Daniel Andertun.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Daniel Andertuns mellannamn väcker en viss nyfikenhet. In Hwan Kang är inte de vanligaste namnen när man bor i skånska Örkelljunga. Han var bara tre månader när han adopterades från Sydkorea till Sverige så några minnen har han knappast från sitt hemland. Men i sommar bär det troligen av dit igen.

– Jag och två kompisar har pratat om att resa dit till sommaren. Det handlar inte om att jag ska söka mina rötter, jag gillar helt enkelt bara att resa, säger Daniel innan han fortsätter:

– Men lite sentimental kommer jag säkert att bli av vissa saker. När jag var yngre var hela grejen med att jag var adopterad jobbigare. Jag blev aldrig mobbad, jag visste bara att jag var annorlunda. Jag kunde få höra saker som att ”Du är inte riktigt svensk”. I dag är jag dock stolt sydkorean.

Daniel växte upp inom ELM-BV (tidigare Bibeltrogna vänner, i dag Evangelisk luthersk mission) och har även verkat som ungdomsledare i rörelsen. I dag är det i Svenska kyrkan har han sitt andliga hem, även bokstavligt talat. Han bor nämligen i Örkelljunga prästgård, tillsammans med ytterligare fyra kollektivmedlemmar.

– Jag flyttade in för 2,5 år sedan och trivs riktigt bra, konstaterar Daniel.

Vad menar du är fördelarna med att bo i kollektiv?

– Jag är väldigt social och extrovert som person så för mig är det perfekt. Även för min kristna tro har det betytt mycket. Vi ber tillsammans varje vardagskväll vilket är bra för jag behöver någon som kan dra i mig och som jag får dela tron med.

Tron har inte alltid varit självklar för Daniel. Mellan 17 och 20 års ålder hade han en period när han inte kallade sig själv för kristen. Det blev en slags brytning, från barndomens tro, till en övergång till en tro som mer stod på egna ben.

– Jag tänkte att det var antingen eller som gällde, jag ville inte ha något mellanting. Så jag valde att inte tro, jag backade, och började hänga enbart med mina okristna kompisar.

Men så var det dags för det kristna lägret Puls på ELM:s församlingsgård Strandhem. Där hade Daniel varit många gånger under sin uppväxt och kände många som skulle dit. Han bestämde sig för att åka dit över en kväll.

– Jag blev väldigt berörd den kvällen, av Gud. Jag bestämde mig samma kväll för att gå bibelskola och ge Gud en chans. Under det året kom jag mycket närmare Gud, säger Daniel.

För tillfället arbetar Daniel som lärare i årskurs två. Inom en snar framtid vill han ta nästa steg och gå lärarutbildningen för att få behörighet för sitt yrke. Han har bland annat musiklektioner för sina tvåor. Sitt intresse för musik är också något han uppskattar att få utveckla på sin fritid. Men det finns ett ögonblick i musikkarriären han helst glömmer. Det var när han sökte in till TV4:s musikprogram ”Idol” 2015.

– Jag har sagt till mina vänner att om de ska kolla på det klippet får de göra det när jag inte är med, säger Daniel och skrattar.

Daniel Andertun

Aktuell: Fyller 25 år 4 januari.

Bor: Svenska kyrkans kollektiv i Örkelljunga.

Familj: Mamma, pappa, en syster.

Gör: Arbetar heltid som lärare i årskurs två.

Intressen: Formel 1, innebandy och Rubiks kub (”Jag har nyligen nördat in på det och försöker sätta personliga rekord”).

Bibelord: Josua 1:9, ”Var då inte förskräckt eller förfärad, ty Herren, din Gud, är med dig vart än du går.”

Explosionen i Beirut
Johanna Svanelind arbetar för Act Svenska kyrkan i Beirut, men är just nu i Sverige. - Den värsta chocken har börjat lägga sig, men det har varit tunga dagar, säger hon om explosionerna i staden.
Foto: Maria Chalhoub/Svenska kyrkan
Foto: Maria Chalhoub/Svenska kyrkan
Fysiska gudstjänster
Dan Salomonsson, Sara Mellergård, Krister Liljegren.
Foto: Natanael Gindemo & Privat
Foto: Natanael Gindemo & Privat
Kyrkoledarval i Equmeniakyrkan