Körpedagogen Kersti Esselwall-Smårs: Sjunga är som att andas

Värna om det traditionella och välkomna det nya. Det vill Kersti Esselwall-Smårs, ny ordförande för Equmeniakyrkans Sångarförbund.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

Ser du några särskilda utmaningar i ditt nya uppdrag?

 

– Åldern stiger i de traditionella fasta körerna, det ser nog de flesta som arbetar med körsång. Och de äldre ska självklart fortsätta så länge lusten finns, men vi behöver återväxt också och det är utmanande att hitta nya vägar för det, säger hon.

Kersti Esselwall-Smårs är körpedagog i Betlehemskyrkan i Örebro på deltid. Det var tidigare i år som hon valdes till ny ordförande för Sångarförbundet.

Vad är din huvuduppgift?

– Att samordna och driva styrelsens arbete, som handlar om att uppmuntra, utveckla och inspirera medlemmarna och försöka möta deras behov. Vi har en anställd musikproducent, Marie Rindborg, som gör ett enastående arbete och jag ska vara en stötta och ett bollplank för henne.

När började du själv sjunga?

– Oj, det har jag nog alltid gjort.

Och när började du sjunga i kör?

– Det är samma sak. Det växte jag in i via församlingen och musikskolan hemma i Sävsjö.

Vi återvänder till frågorna om hur körverksamheten förändrats och trots att Sverige anses vara ett land fyllt av körer tycker Kersti Esselwall-Smårs att folk allmänt sjunger mindre än förr.

– Det är inget jag har fakta om, det är mer mitt intryck. Förr sjöng man mycket i skolan, fler gick i kyrkan och sjöng där. Det känns som att många har lämnat över det där med sjungandet till proffs.

Det är ont om tid och man har svårt att binda upp sig för fasta engagemang som sångövningar ändå måste vara.

– Men jag hoppas verkligen att människor inte ska tappa det här sättet att uttrycka sig på, säger hon.

Och det vill hon på ett så pedagogiskt sätt som möjligt tala om.

Utveckling kräver öppenhet och förståelse. Även om Kersti Esselwall-Smårs vill måna om och värna de traditionella körerna så tycker hon att olika musikstilar måste finnas och gå hand i hand.

–  Jag vill verkligen inte ha bara det ena. Vi tilltalas av och förstår olika uttryck och det nya måste få ta plats. Vi har fantastiska lovsångsteam, som lägger ned ett stort arbete och jag vill måna om deras arbete också. Det handlar om att lära sig varandras språk.

Hon påminner om uttrycket att ”sjunga sin teologi”. Instrumentalt har sin plats, men hon menar att texterna är väldigt viktiga i den andliga sången.

Vad ger det dig att sjunga?

– Det är som att andas, det är svårt att förklara. Jag får citera Ingmar Bergman från ett sommarprogram: ”Musiken har vi fått som gåva för att ge oss en föreställning om verkligheter och världar utanför den vi lever i”. Det är nog så sången är för mig. Den ger mig tillgång till både mig själv och ”andra världar”, säger Kersti Esselwall-Smårs.

Fakta: Sångarförbundet

Sångarförbundet består av alla sånggrupper i Equmeniakyrkan: Babysånggrupper, musiklekgrupper, barnkörer, ungdomskörer, gospelkörer, vuxenkörer, vokalensembler, musikföreningar, damkörer, manskörer och pensionärskörer – allt som allt består sångarförbundet av drygt 15 000 medlemmar.

Källa: www.equmeniakyrkan.se