Lena Sköldö gör skillnad tillsammans med Gud

Hon fixar kvinnofrukostar som bygger gemenskap och skapar förtroende för Gud.
– Jag brinner för att se kvinnor växa, säger Lena Sköldö.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Sedan ett antal år jobbar Lena på Cancerrehabfonden, en ideell organisation som hjälper cancersjuka.

– Vuxna cancerpatienter kan tillbringa en vecka hos oss och få ett rehabiliteringsprogram med till exempel råd om kost, fysisk aktivitet och samtal i grupp för att hantera stress och ångest och ge en väg tillbaka till livet.

Lena arbetar med att få företag och andra att ge pengar till fonden så att så många som möjligt kan få hjälp. Hon tycker det är ett meningsfullt arbete.

– Alla vet vi väl någon som drabbats av cancer. Livet blir sig inte riktigt likt efter ett sådant besked även om många lever i flera år med en cancerdiagnos.

Numera arbetar hon två dagar i veckan, med ålderns rätt. Att fylla 65 verkar inte beröra henne på något särskilt vis.

– Livet är mer än enbart jobb, säger hon och berättar­ att hon tidigare har jobbat som sjukgymnast och satsat mycket på jobbet. Bland annat har hon varit medförfattare till forskningsartiklar.

Tidens anda är annars att jobba så mycket som möjligt. Och Lena är inte den som sätter sig till doms mot den inställningen.

– I en storstad där boende ofta kostar mycket känner sig många tvingade att jobba mycket.

Reinfeldt med sin arbetslinje skulle nog inte gilla det du säger. Hur tänker du?

– Jag har alltid tyckt att det är roligt att jobba men det är inte hela mitt liv. Jag vill hinna med annat också. Nu är det mitt engagemang i Citykyrkan, barnbarn och att skaffa nya boxervalpen Quattro som tar en del tid.

Vad säger dina vänner?

– De tycker att jag är lite knäpp och det får dom gärna tycka. Jag kallar dem mina vänner ändå, säger Lena och skrattar.

Engagemanget i Citykyrkan i Stockholm har funnits i många år men har med tiden förändrats och nu vill hon stödja unga kvinnor och lyfta fram deras roll i församlingen.

Drivkraften finns i hennes gudstro.

– Jag tror jag har mognat i min relation till Gud, jag känner att han tror på mig. Tillsammans kan Gud och jag göra skillnad, säger Lena som organiserat kvinnofrukostar i sin församling i snart femton år.

Uppväxten i ett tryggt kristet hem är en bas som hon byggt vidare på. Feminism fanns inte som begrepp då, men för Lena betydde det mycket att som tjej bli bekräftad av sina föräldrar.

– De ifrågasatte aldrig att jag inte kunde göra vissa saker bara för att jag var flicka. Det är jag tacksam till dem för och det har påverkat mitt liv, säger hon.

I sin församling känner hon att hon får bidra med sådant som hon vill och kan. Sedan något år är hon med i församlingsledningen och glad över att vara en del i ett ungt engagerat ledarskap. Hon är också engagerad i en hemgrupp där kvinnor träffas regelbundet för att samtala, be och läsa Bibeln. Med glädje berättar hon att flera kommit till tro.

– Vi delar våra liv med varandra och räknar med Gud i det vardagliga. Att få vara med som en pusselbit i den gemenskapen känns verkligen stimulerande.

Har du aldrig gjort revolt mot din uppväxt i kyrkan?

– Jag har haft perioder då jag ifrågasatt Gud, men jag har aldrig vänt Gud ryggen. En tro är en levande produkt som växer, i dag är jag inte den jag var när jag blev kristen.

Lena Sköldö

Aktuell: Fyller 65 år den 10 januari.

Bor: Bagarmossen i Stockholm.

Familj: Gift med Samuel, två vuxna döttrar med familjer. Har fem barnbarn.

Bibelord: Jeremia 29:11: Jag vet vilka tankar jag har för er, säger Herren, nämligen fridens tankar och inte ofärdens för att ge er en framtid och ett hopp.

På fritiden: Umgås med vänner, barnbarnen, promenad med hunden.

Önskar sig: Te eller en bra bok.

Nyhem och Torp
Premium
Foto: Agnes Öjfelth
Debatt
Foto: TOMASONEBORG/SvD/SCANPIX