Maria Ahlrikssons retrokoppar skapar goda samtal

Hon älskar blåvitt svenskt retroporslin – och Bibelns berättelser om hur Gud inte ger upp om människorna.
Maria Ahlriksson är pastorn och själavårdaren som vill röra sig där himmel och jord möts.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

– Min önskan är att få hjälpa människor att se och lära känna Gud, och att måla en sann bild av vem Gud är, säger Maria Ahlriksson.

Hon använder Bibeln som både en tröstebok och en lärobok för livet. Och menar att Bibeln är den bästa psykologiboken och bästa teologiboken.

– Den talar sant om vem människan är och om vem Gud är – genom att följa bristfälliga människor och se Guds omsorg över tid. Jag älskar bibelberättelserna och ser likheterna i det vi kämpar med i dag.

Maria Ahlriksson jobbar i dag halvtid som pastor och själavårdare Fjällstugan i Jönköping (en församling inom Equmeniakyrkan). Därutöver är hon timlärare i själavård på den frikyrkliga teologiska utbildningen ALT (Akademi, ledarskap och teologi).

Tidigare har hon arbetat som pastor i flera olika församlingar inom Svenska Alliansmissionen.

I sitt arbete predikar Maria Ahlriksson och har personliga samtal parallellt. Just nu är det exempelvis både konfirmationsundervisning och bibelundervisning för daglediga. Och så möter hon äkta par i samtal.

I klassrummet hos ALT i pingstkyrkan i Jönköping undervisar hon via länk med elever också i Umeå, Stockholm, Göteborg, Örebro och Malmö. Maria säger att hon gillar variationen.

Det kan tyckas som ett tvärt kast, men därhemma har Maria Ahlriksson en hylla i köket med stort antal blåvita kaffekoppar i svenskt retroporslin. En del av dem är hundra år gamla, men de flesta från 1950-60-talen. Hon gillar att gå på loppmarknader.

– Jag älskar mitt arbete, men i bland är det också skönt att som kontrast få grotta ner sig i något som inte har evighetsvärde. Det är en helt världslig sak – och väldigt skönt att få kunna leta efter den där speciella koppen.

Kaffekopparna skapar också goda samtal när det är gäster på besök därhemma i köket, berättar Maria.

– Den första kaffekoppen är från det missionshus där jag växte upp. Där finns minnet av gamla tanter som såg oss, och kaminen som värmde. Många kan också känna igen sig. ”En sådan hade min mormor” och så vidare.

Maria Ahlriksson växte upp i Kymbo mellan Falköping och Mullsjö.

Som elvaåring fick Maria en reumatisk sjukdom - som innebär en viss form av stelhet och att hon ibland måste begränsa sig. Hon beskriver det som sin egen ”sårbarhet”, som hon har att förhålla sig till, men som inte styr hennes liv.

– Försoningsprocessen är min egen kamp, som jag också delar med alla människor. Vi behöver försonas med det som blev i stället för det som kunde ha blivit, och inse att det kanske till och med blivit bättre än det jag tänkt.

– Jag är tacksam för det liv jag har och att jag får göra det jag gör. Det är fantastiskt att både i det lilla samtalet och i det stora få dela Guds ord och lyssna på människor.

Hon är medveten om att den egna livsresan har påverkat henne till den hon är, och lett henne in på själavårdsbanan. Nu kan hon se det i perspektiven av sina 40 år.

– Livet är allvarligt för mig. Men samtidigt så mycket glädje. För mig är det att tala sant om livet och vara i livet att hålla på med själavård.

Maria Ahlriksson

Aktuell: 40 år i dag, 7 november.

Familj: Mannen Samuel och dottern Ella, 9 år.

Bor: Kedjehus i Jönköping.

Yrke: pastor med inriktning mot själavård och förkunnelse i Fjällstugan, Jönköping.

Intressen: Var med familjen och vänner, läsa, sommarstugan, njuta av naturen, gå på loppis.