24 september 2020

En tidning på kristen grundFamilj

Martin Grennstam firade 50 med gospelmässa mot antisemitism

Man skulle kunna kalla Martin Grennstam missionstrumpetare. Många känner igen mannen med trumpeten som spelar på Plattan i Stockholm varje dag. - Jag vill vara en kanal för Guds kärlek, säger han.

Man ska ha fest när man fyller 50, tycker Martin Grennstam. I lördags var det både femtiårsfest och gospelmässa i S:ta Clara kyrka i Stockholm. Där spelade och predikade Martin Grennstam, och en rad körsångare och musiker deltog.

– Jag vill inte ha fokus på mig själv, utan på Gud, säger Martin när Dagen når honom veckan före firandet. Jag vill vara en kanal för Guds kärlek, och vem behöver den kärleken bäst i dag? Jag menar att det är Guds egendomsfolk, judarna.

Martin säger att han ser många oroande tecken på hur antisemitismen breder ut sig.

– Man hör att många inte vågar gå med sin kippa. Många judar upplever sig hotade. Och många i samhället har glömt hur hemsk Förintelsen var.

Martin Grennstam berättar att han själv ber för det judiska folket varje dag, tillsammans med teamet från S:ta Clara kyrka som finns på Plattan en stund varje eftermiddag.

- Någon sa till mig där på Plattan att jag borde be för andra folk också. Men att jag ber för judarna innebär inte att jag exkluderar andra folk. Hela mänskligheten kommer in i denna bön.

Det var 2003 som Martin Grennstam började spela trumpet på Plattan. Mellan 2004 och 2007 var det uppehåll från spelandet, då pluggade Martin teologi i Lund. Men sedan kom han tillbaka till Stockholm, och tog upp spelandet igen. Teamet från S:ta Klara berättar om kristen tro, delar ut bullar och kaffe.

– I början när jag stod på Plattan och spelade hade jag tankar om att någon skulle höra mitt trumpetspel och ta mig till Metropolitan, berättar Martin.

– Men sedan rasade karriärstegen.

Och det var där och då, längste nere, som Gud mötte honom på allvar, säger Martin. Tron har funnits med i Martins liv sedan barndomen, men det var här längst nere på botten som den stora kärleken och nåden fanns.

–Gud kunde nå mig bakom min mask av duktighet. Det var på Plattan jag skulle vara och inte på Metropolitan. Jag fick göra min lilla grej, och Gud kunde använda det.

Att vara på Plattan är på ett sätt så långt ner man kan sjunka i samhället, säger Martin. Det är "Ground Zero" - där vistas narkomaner, brottslingar, uteliggare. Men det var till sådana platser Jesus gick. Därför är det samtidigt den bästa platsen att vara.

– Jag har verkligen hittat hem. Kristus betjänar mig genom de människor jag möter där. Det finaste beröm jag fått någon gång var när en kille i 25-årsåldern frågade mig: ’var var du i går?’ Han var så ledsen över att jag inte varit där en dag. För honom var det viktigt att jag spelade. Att få spela på Plattan för dessa människor är mycket större än att spela på Metropolitan för människor som redan har allt.

– Mitt i det mörkaste kan jag spela lovsång, och då springer demonerna sin väg.

På Plattan spelar Martin väckelsesånger, Bach, gospellåtar och psalmer. Musiken ska vara mångfacetterad, tycker han - som Jesus var mångfacetterad. Ekumenik, att vi som kristna samsas och ser varandras rikedom, är viktigt, menar Martin.

– Vi måste bejaka varandra, lära oss älska varandras traditioner. Vi ska inte haka upp oss på de yttre traditionerna utan kasta oss på Kristus.

---

Firade femtio i S:ta Klara

  • Namn: Martin Grennstam

    Aktuell: Fyller 50 i år.

    Gör: Spelar trumpet med ett team från S:ta Klara kyrka.

    Familj: Syster med man och tre barn.

---

Inger Alestig

Inger Alestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar