Martin Källstrand har besökt 133 av världens länder

Efter drygt fem år i Bryssel och Europaparlamentet har Martin Källstrand tagit plats i Stockholms stadshus. Syrien, Irak och Nordkorea finns bland de 133 länder han har besökt. Han är uppväxt som missionärsbarn – men känner sig inte rotlös.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

Martin Källstrand fokuserar sedan en tid tillbaka på den lokala Stockholmspolitiken, rent yrkesmässigt. Han är pressekreterare och arbetar med politiska frågor för Kristdemokraterna i Stockholms stadshus, intill Riddarfjärden i centrala huvudstaden.

Globetrottern med utblick över hela världen är plötsligt på hemmaplan igen, och börjar navigera kring människors vardagsfrågor som skolgång, äldrevård, trafik och bostäder. Framför ligger en valkampanj.

– Oerhört spännande! Det här är ett uppdrag som ligger närmare köksbordet och berör människor på ett mer konkret sätt än vad EU-politiken gör.

– Det är ganska skönt att vara hemma i Stockholm även om det snöar utanför fönstret och jag trivdes väldigt bra i Bryssel, säger han.

Första hälften av tiden i Europaparlamentet arbetade Martin Källstrand tillsammans med tidigare KD-ledaren Alf Svensson, och den andra halvan med Europaparlamentarikern Lars Adaktusson.

– Att få jobba med personer som har så mycket erfarenhet inom så många områden var fantastiskt. Jag fick helt nya perspektiv, kunskaper och kontakter.

I efterhand är det framför allt de många resorna i världen som Martin Källstrand har de starkaste minnena från. Flyktingläger i Jordanien ihop med Alf Svensson eller bland kristna minoritetsgrupper i krigets Syrien och Irak ihop med Lars Adaktusson.

– Vi besökte byar som nu var spökstäder efter de islamistiska gruppernas framfart i Syrien. I Irak var det närmast en apokalyptisk känsla att se hur de kristna minoriteterna drivits i väg och det bara fanns tomma hus kvar.

Martin Källstrand säger att han genom sina resor har lärt sig att människor på olika håll i världen har precis samma behov, längtan och mål i livet som han själv har. Och mitt i det genomruttna i krig och diktaturer finns det alltid ljusglimtar med människor som har hopp och jobbar för förändring.

Han är uppvuxen som missionärsbarn och tillbringade halva sin uppväxt i Kongo, Bangladesh och Ecuador. Andra halvan landade han i uppväxtstaden Mariestad vid Vänern. Så intresset för andra kulturer fick han "med modersmjölken".

– Jag har rötter på många olika platser och känner mig absolut inte rotlös, säger han.

Sitt internationella intresse fick han också av ett år på kristna biståndsorganisationen PMU innan det blev politik för hela slanten.

Även nu ägnar Martin Källstrand mycket av fritiden åt resor. Han har besökt 133 av FN:s 193 länder, och jobbar hårt på att besöka även de 60 återstående.

I påsk bär det av till Afrikas Horn med Somalia, Etiopien, Sydsudan, Sudan och Djibouti - "helt nya" länder. I sommar är målet Venezuela, Haiti och sju andra obesökta länder i den regionen.

Ett roligt projekt för Martin Källstrand är också att försöka skriva en bok om världens alla länder. Erfarenheter från besöken och en historisk anekdot i respektive lands kapitel, skriver han ner efter sina resor.

– Nyfikenhet är det som driver mig. Jag vill förstå varför samhället ser ut som det gör, upptäcka och ta reda på saker, säger han.

Martin Källstrand

Aktuell: Fyller 40 år den 11 februari.

Bor: Lägenhet på Östermalm i Stockholm.

Familj: Singel.

Yrke: Pressekreterare för Kristdemokraterna i Stockholms stadshus.

Församling: Hillsong Stockholm.

Intressen: Resor, språk (pluggar ryska just nu), historia.

Firar: Med släkt och vänner på födelsedagen.