Vi fick besök av några vänner en dag. Deras barn har celiaki, glutenintolerans. Jag älskar utmaningar så jag bakade en kaka vi alla kunde dela av utan att någon skulle känna sig utanför.
När det var dags för fika bjöd jag in. Alla barnen jublade men kort därefter såg jag barnets ledsna blick som sänktes mot marken. Jag fångade barnets blick och sa: “Vet du? allt är glutenfritt!”
Om solen ändå kunde lysa lika starkt som dess ögon gjorde av lycka då. Barnet kände tillhörighet och gemenskap. Föräldrarna berättade att det tyvärr oftast glöms bort vid kalas och andra festligheter.
Så, nu har jag en utmaning till dig. Baka dessa glutenfria kakor och bjud hem någon du vet är intolerant mot gluten. En oväntad vänskap kan växa och någon i din församling kommer att känna sig älskad, sedd och bekräftad för den han eller hon är.
Lycka till!
---
Mazarinbotten, 6 portionspajer
Ingredienser:
- 250 g mandelmassa
- 50 g smör - rumstempererat
- 1 dl rå- eller strösocker
- 1 1/2 tsk vaniljsocker - äkta
- 2 st bittermandlar - rivna
- 2 ägg
- 2 msk mandelmjöl
- Citronzest från en halv citron
Tillagning:
- Fördela mandelmassan och lägg den i en bunke. Tillsätt det rumtempererade smöret och vispa ihop till en smet.
- Tillsätt rivet citronskal, bittermandel, vanilj, mandelmjöl och socker.
- Under vispning, tillsätt ett ägg i taget. När smeten är homogen är den klar.
- Smörj och fodra 6 stycken små pajformar med strösocker.
- Fördela smeten i pajformarna.
- Grädda dem i 175° C i mitten av ugnen i cirka 15 min. Under tiden förbereder du toscan.
---
---
Toscasmet
Ingredienser:
- 100 g smör
- 1 dl rå- eller strösocker
- 2 msk mandelmjöl
- 2 msk grädde
- 75 g flagad mandel
Tillagning:
- Smält smöret.
- Tillsätt de övriga ingredienserna.
- Koka upp massan i en kastrull under konstant omrörning.
- Fördela toscan ovanpå de gräddade mazarinpajerna.
- Grädda dem i ugn tills de fått en gyllengul färg.
- Låt pajerna svalna något.
---
---
Syrad grädde
Ingredienser:
- 2 dl crème fraiche, 34 procent
- 1 dl grädde, 40 procent
- 1 tsk vaniljsocker - äkta
Tillagning:
- Vispa ihop alla ingredienserna till en, inte för fast konsistens.
---
---
Montering:
- Klicka ut den syrade grädden på pajerna
- Garnera med torkade äpplen. *torkade äppelskivor finner du i välsorterade livsmedels- eller hälsokostbutiker.
---