”Min relation till Jesus utvecklas hela tiden”

1986 gick Kari Karppinen till Nalen med sin fru.
– Jag sa: vi går dit och tittar på den där Gud och hör vad Han har att säga.
Nu har det gått 32 år, Kari ska fylla 70, men fortfarande minns han dagen när Jesus kom in hans liv och ändrade allt.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

Kari Karppinen har haft ett dramatiskt liv. Det var ingen dans på rosor, till att börja med.

– Min pappa var alkoholist, så jag fick inte bo hemma, berättar han.

I stället fick Kari bo hos morfar.

– Det kom tillbaka till mig när jag var där på Nalen, att jag som barn bad att farsan skulle bli nykterist. Och det blev han. Efter bara en bön.

Det dröjde dock ett bra tag innan Kari själv hamnade på ett bönemöte. Under många år var han företagare i åkeribranschen. Det gick bra för företaget.

– Men så började det gå sämre och företaget gick omkull. Hösten -69 tänkte jag att jag skulle åka till Sverige på semester. Den semestern är jag fortfarande på.

Tiden i Sverige var till en början fylld av festande.

– Det var mycket supande. Man hade stark kondis då och klarade av det.

Men det gick utför på andra sätt: det blev skilsmässa och flytt till Stockholm. Där jobbade Kari av och till på en verkstad.

– Jag var duktig på bilar, så jag mekade. Men ganska snart upptäckte jag att jobbet främst inte handlade om bilar, utan om knark. Och mitt uppdrag var att vara indrivare, berättar han.

Kari har flera förhållanden bakom sig, men de första kraschade på grund av hans drickande. "Förståeligt", säger han i dag. Till slut hade hans drickande också gjort honom hemlös och svårt sjuk.

– Jag tänkte att mitt liv var över. Jag hade inte något hopp om framtiden. Men Jesus hade en annan plan, säger han.

Kari hade under den här tiden träffat en ny kvinna, Lili-Ann, som han i dag är gift med. Hon hade både alkoholproblem och drogproblem, men en dag kom hon hem och något hade hänt, märkte han.

–  Hon blev frälst när jag inte var hemma. Jag tänkte: ´det är psykos eller delirium eller något´. Men sen förstod jag. Människan hade blivit frälst!

Det blev mycket pratande om tro och annat, och nu fick Kari sitta ensam med flaskan. Till slut gick han med på att följa med på ett möte på Nalen för att se vem den där Gud var.

– Nalen var annorlunda. Jag kände många som stod där utanför. Alla prisade sedan Herren därinne. Det gick fem minuter, kanske tio på mötet. Sedan fick jag syndanöd. Jag hade ju varit kriminell och allt. Det handlade inte längre om att få hälsan tillbaka, utan ´fräls mig här och nu´.

Sedan dess är det Jesus som gäller för Kari Karppinen.

– Jag blev fri från tabletter och sprit på en gång. Det var första gången jag kunde gå på Stockholms gator utan att vara påverkad.

Kari och hans fru har varit aktiva i Lp-stiftelsen och senare i Lp-verksamheten, och är det fortfarande. De har fått tre barn, och sedan tidigare hade Kari Karppinen tre barn. Numera har han bra kontakt med alla sex barnen.

Sedan i augusti är Kari pensionär, men relationen till Jesus utvecklas fortfarande. Bibelverser kommer till en och blir levande allteftersom man lever, tycker han.

– Jag drömde nyss om att Jesus stod och frågade: Kari, är du vaken?

– Min personliga relation till Jesus utvecklas hela tiden. Den måste hållas fräsch, man får inte bli sömnig. Jag vill lära känna Jesus ännu mer.

Kari Karppinen

Namn: Kari Karppinen

Firar: Fyller 70 år den 17 september.

Bor: Kungsängen utanför Stockholm

Familj: Fru Lili-Ann, tre barn i äktenskapet med henne samt tre barn sedan tidigare förhållanden.

Arbete: Pensionär sedan augusti förra året, tidigare verksam inom Lp-stiftelsen och Lp-verksamheten, bland annat i Jakobsberg.

Fritidsintressen: Sköter rådjur och andra vilddjur utanför Kungsängen. Tycker om att vara ute i naturen. Fortfarande aktiv i Lp-verksamheten.

Lilla Erstagården