Missionsresan blir ett äventyr

Församlingen Hope Church i Vetlanda har startat en bibelskola med minst sagt äventyrliga inslag. Eleverna får sex veckors missionspraktik i Sri Lanka, för att nå avlägsna bergsbyar som aldrig hört budskapet om Jesus.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

Dagen når två av deltagarna på telefon, Rebecka Gustafsson och Oskar Nimmersjö, tillsammans med ledaren Mikael Boman. De har just anlänt till landet och befinner sig i Nuwara Eliya för att förbereda sig för den tuffare etappen, att via bil och senare några mil till fots ta sig till bergsbyarna. I bakgrunden hörs fågelljud av mer exotiskt slag än här hemma.

Innan de kom till Sri Lanka har de hunnit med åtta veckors studier i Vetlanda.

På plats finns också den lankesiska Mission One Eleven- skolan som man samarbetar med. Det svenska teamet, sex elever, kommer att vara i byn Mornington, berättar Mikael Boman.

Hur känns det att vara där?

– Det känns jättekul. Det är som vanligt lite kulturkrock att komma till en annan kultur. Men nu är vi bara superladdade för att komma ut i byarna, säger Rebecka Gustafsson.

Vad har ni för förväntningar?

– Jag hoppas framför allt få en bra relation med människor som bor där och kunna förmedla evangeliet, säger Rebecka Gustafsson.

Oskar Nimmersjö har besökt landet för tre år sedan och även besökt bergsbyarna. Målet är alltså att söka upp trakter som inte nåtts av evangeliet.

Mikael Boman, som arbetar på Svensk pionjärmission, berättar att man funnits i landet sedan 2009.

– Vi jobbar i bergsbyar och söker upp buddhister, hinduer och muslimer. Vi har lärjungaskola där vi tränar lankeser i att plantera församlingar, alltid i samarbete med lokala församlingar.

Samarbetet med Mission One Eleven ger svenska ungdomar möjlighet att vara involverade i pionjärmission och nå människor som annars skulle ha väldigt svårt att få höra evangeliet. De byar man går till har man blivit inbjudna till, så man går inte dit och tränger sig på.

Trots att det finns många kristna i stora delar av Sri Lanka är många av de här bergsbyarna bortglömda. Flera av dem har aldrig besökts av någon vit person.

– Jag besökte tidigare byn som teamet ska till och de vet att det finns kristna men har ingen koll på vad det innebär eller vem Jesus är.

Metoden de använder är ”storytelling”. Man berättar muntligt 29 berättelser som innehåller hela Bibelns budskap, från skapelsen till Jesu födelse och död på korset.

Hur de ska bo vet de ännu inte, men det är i princip liggunderlag och sovsäck som gäller. Det är slutet på regnperioden och inte så varmt ännu.

Hur stor del mission och hur stor del äventyr är det att åka ut så här?

– 100 procent mission, men också ett äventyr med stora utmaningar, säger Mikael Boman.

Patrik Olofsson, pastor i Hope Church säger att han tycker mycket om det upplägg Mission One Eleven har, att man kopplar till det profetiska perspektivet om att alla ska höra budskapet innan Jesus kommer.

Från vänster Mikael Boman (teamledare), Rebecka Gustafsson och Oskar Nimmersjö.

Fakta: MissionOne Eleven

Församlingen Hope Church i Vetlanda arrangerar bibelskolan i samarbete med organisationen Mission One Eleven.

Bibelskolan drivs i samarbete med Pingst Sverige, Svensk Pionjärmission och Dalkarlså folkhögskola.

Mission One Eleven startades av svensken Karl Hargestam 2010 och finns nu på alla kontinenter.

Målet är att mobilisera unga för uppdraget att nå varje folk och språk med det kristna budskapet.