Nils Blom fyller 40 år: Jag vill fortsätta att lära mig nya saker

Andra kulturer har alltid fascinerat Nils Blom. För snart åtta år sedan gifte han sig med Karenann från Vancouver, Kanada, och i framtiden planerar de att flytta över Atlanten med de tre barnen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Vi vrider tillbaka klockan till år 2010. Både Nils och Karenann bor i Stockholm. De går också till Hillsong och lär känna varandra. Men när Nils är mellan två jobb bestämmer han sig för att flytta till Japan under ett halvår.

– Jag har alltid varit intresserad av teknik och japansk kultur och tänkte att det var rätt läge, berättar Nils som kom att studera japanska i Tokyo samtidigt som han engagerade sig i en församling med kopplingar till Hillsong.

– Det var en rolig tid och jag träffade många sköna människor från världens alla hörn.

Han återvände därefter till Stockholm och sommaren 2011 började han och Karenann att träffas oftare.

– Jag upptäckte snabbt att hon hade ett hjärta av guld och sedan var hon ju grymt söt också som man säger i Stockholm.

I oktober förlovade de sig under en "gigantisk ek i djupaste Småland" och i januari 2012 var det dags för bröllop i Vancouver.

– Det gick ganska snabbt, konstaterar han.

Sedan 2015 bor de i Habo och numera arbetar Nils som nätdriftsingenjör på Telia. Under åren i Småland har de även blivit föräldrar till tre flickor.

– Familjen är så klart den stora skillnaden mot för tio år sedan. Det har i sin tur gett nya perspektiv och prioriteringar, säger han.

Och fortsätter:

– Tiden går fortare och fortare för varje år, men att fylla 40 ändrar helt ärligt ingenting – allt är precis som vanligt. Inombords känner jag mig fortfarande som 20.

Nils föddes i Sydafrika och trots att han bara var 1,5 år gammal när föräldrarna flyttade tillbaka till Sverige så hann det sås ett frö av nyfikenhet på andra kulturer i honom. Den japanska kulturen har alltid haft en särskild plats – vilket senare också ledde fram till perioden i Tokyo – men Nils berättar att han generellt sett vill lära sig saker om fler kulturer.

– Vissa blir provocerade, men jag tycker mest att det är roligt att möta människor med andra åsikter. Här i lilla Sverige kan den snäva åsiktskorridoren och tillhörande jantelag göra att vi ofta ser vissa saker som självklara, men det är spännande när vi blir utmanade av andra synsätt.

Nils och Karenann träffades som sagt på Hillsong i Stockholm. 2017 etablerades församlingen även i Jönköping och enligt Nils var det då helt naturligt för dem att engagera sig där.

– Man känner sig alltid mer hemma i vissa miljöer och för oss är det Hillsong. Vi uppskattar människorna, lovsången och även att det finns ett tydligt mål och fokus med barnverksamheten, det handlar om att de ska få chans att bygga sin egen tro, långt mer än bara barnpassning.

När jag frågar om drömmar för framtiden svarar Nils att familjen planerar för en flytt till Karenanns hemland.

– Inom ungefär fem år kommer det nog att ske.

Det blir på sätt och vis en ny kultur. Men ändå inte.

– Vi brukar åka till Kanada en gång om året. Dessutom pratar vi mest engelska hemma så just nu skulle jag nog säga att våra barn pratar bättre engelska än svenska. I övrigt vill jag ta vara på livet så bra som möjligt. Dessutom vill jag fortsätta att vara nyfiken och att lära mig nya saker. Och så hoppas jag så klart att jag får fortsätta att vara frisk för jag planerar att bli 100 år. I am focused but not finished.

Nils Blom

Aktuell: Fyller 40 år i övermorgon, den 28 november.

Bor: Habo

Familj: Hustrun Karenann, tre döttrar (6, 4 och 2 år gamla).

Gör: Arbetar som nätdriftsingenjör på Telia – analyserar fiberfel.

Intressen: "Resa till länder med många soltimmar, lyssna på poddar av smarta människor samt samlar på japanska tv-spel från 90-talet."

Firar: "Ganska lugnt på födelsedagen. Det passade inte med någon resa till ett varmare land just nu så vi får ta det till våren."

Önskar sig: "Min fru tycker att det är svårt att köpa presenter till mig och jag förstår henne. Jag har ju lite nördiga intressen och prylar så jag klarar mig några sekel framåt. Samtidigt är jag inte särskilt kräsen utan tacksam och glad för de små sakerna i småbarnslivet."