Norge välkomnar Ellinor Grimmark

I 2,5 år har Ellinor Grimmark pendlat till Norge för att där arbeta som barnmorska. I Sverige fick hon inte jobba eftersom hon inte vill medverka vid aborter. Nu går snart hela familjens flyttlass till grannlandet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

Hon har varit vaken i mer än ett dygn när hon svarar i telefonen, Ellinor Grimmark. Ändå låter hon inte det minsta trött. Hon börjar bli van vid nattjobb. Fyra nätter i rad arbetar hon som barnmorska på ett sjukhus i sydöstra Norge, därefter är hon ledig sex dagar och kan vara hemma i Tenhult utanför Jönköping tillsammans med sin familj.

Det hon däremot inte har vant sig vid är att vara borta så mycket från sina två barn.

– Jag hade aldrig lämnat mina barn frivilligt tidigare, inte ens för en natt! Jag går sönder lite grann för varje gång jag åker, vi klarar det inte mer. Därför tittar vi på boende här och försöker sälja vårt hus i Sverige, förklarar Ellinor.

Är du en van Dagenläsare känner du säkert igen henne, barnmorskan som inte ville medverka vid aborter och därför förlorade sitt jobb. För ungefär tre år sedan stämde hon region Jönköpings län för diskriminering, men förlorade i rätten. Sedan dess har hon inte erbjudits något jobb som barnmorska i Sverige. I Norge tas hon däremot emot med öppna armar.

– Mina kolleger här i Norge är helt chockade över att det kan vara så i Sverige. ”Är det inte barnmorskebrist?” frågar de. Här behöver man inte ha samma åsikter för att kunna jobba tillsammans, här är jag välkommen.

I Ellinor Grimmarks anställningskontrakt står det inskrivet att hon inte behöver utföra aborter. Vad tycker hon då är det bästa med att vara barnmorska, eller ”jordmor” som det heter på norska?

– Det är så storslaget varje gång att det faktiskt är ett nytt liv som kommer och att jag får vara med! Det är också fascinerande hur nära man kommer människor. Jag går in i rummet till främlingar och efter några timmar har vi kommit jättenära varandra. Det är häftigt.

Du valde ett bibelord till faktarutan som handlar om hat, att om vi upplever hat ska vi veta att Jesus har känt hatet innan oss. Har du upplevt hat i samband med uppmärksamheten kring samvetsfriheten?

– Jag har haft nära vänner som också jobbar inom landstinget, som valt att bryta med mig. Det har känts. När jag satt i rätten var det flera anställda och chefer som kom in bara för att störa och visa sitt missnöje med mitt ställningstagande. Det var hat. Men samtidigt är det många som har bett för mig och jag har fått mycket positiva kommentarer av kristna som tycker det är bra att jag vågat stå för detta.

Man kan skönja något av den norska språkmelodin när Ellinor pratar, vid sidan av jönköpingskan. Familjen tycker ibland att hon pratar norska. Byta språk kommer hon dock inte att göra, däremot ser hon fram emot att byta land.

– Alla borde få uppleva att jobba i Norge, det är något helt annat. Det finns en sådan omsorg om både personal och de kvinnor som kommer, säger Ellinor

– Jag la ut ett citat från en pastor på facebook nyss: ”Kom ihåg att Gud ger dig större drömmar än de du har själv.” Och det stämmer ju på mig. Jag drömde om att bli barnmorska, men blev jordmor.

Lär fler artiklar om Ellinor Grimmark

Alla tidigare artiklar

Läs mer om samvetsfrihet

Alla tidigare artiklar

Ellinor Grimmark

Aktuell: Fyller 40 år den 30 september

Familj: Maken Carljohan, två barn, 11 och 15 år.

Bor: I Tenhult utanför Jönköping

Intressen: Hästar, ett intresse som delas med dottern.

Bibelord: Johannes 15:18: ”Om världen hatar er, skall ni veta att den har hatat mig innan den hatat er.”

Firar: Med stort släktkalas hela helgen.

Foto: Jacqueline Grimmark
Lilla Erstagården