Nu blir Johanna Fredrixon mer ”sin riktiga ålder”

Pastorn Johanna Fredrixon konstaterar att de senaste tio åren har gått i ”rasande fart”.
– Min man och jag har sagt att vi hoppas att de kommande tio åren blir lite lugnare. Att vi bara kan vara.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

Sonen Hjalmar ligger och sover och Edith är på förskolan när Johanna Fredrixon svarar. Familjen bor i den gamla skolan i Ämmingarp och Johanna har tagit en paus från renoveringsarbetet av byggnaden som har pågått sedan hösten 2016.

– Det är vårt livsprojekt som tar all tid. Men det är fantastiskt roligt att skrapa, måla och tapetsera.

I oktober fick Johanna och Tobias sitt fjärde barn. Det första kom för elva år sedan och Johanna konstaterar att livet har präglats av att bli mamma som 19-åring.

– Vi har flera vänner som är 8–10 år äldre än oss. Samtidigt blir ju åldern mindre viktig efter gymnasiet, i stället handlar det mer om att vara i samma fas i livet. Men jag har uppskattat att forma livet med barnen. Om man är äldre är risken större att man har skapat rutiner och att barnen kommer och "stör".

Johanna och Tobias, som fyller 33 år i höst, träffades på prästprogrammet på universitetet i Umeå. Hon är uppvuxen där medan Tobias flyttade till Västerbotten för teologistudierna.

Via Uppsala hamnade de 2012 i Småland och Ämmingarp. Och på vägen hann Johanna byta från präst- till pastorsstudier.

– Jag vill bygga församling och verkligen dela livet med medlemmarna. Som präst blir det mer korta möten vid till exempel förrättningar och det är inte min styrka. Jag är mer en herde, förklarar Johanna och konstaterar att hon dessutom ”mer delar en frikyrklig församlingssyn”.

Men att hon arbetar som pastor i Ingarps missionsförsamling samtidigt som Tobias är präst i Vetlanda pastorat ser hon inte som någon motsättning.

– Det är helt oproblematiskt. Han är pastorsbarn och i grund och botten tänker vi ganska lika om församlingsarbete.

Johanna har varit föräldraledig sedan i oktober. Hon säger att det är fantastiskt att jobba i Ingarps missionsförsamling "med människor i alla åldrar".

I sommar gör hon ett kortare inhopp innan hon återvänder fullt ut i augusti. Men även om hon längtar tillbaka sticker hon inte undan stol med att det har varit skönt att vara föräldraledig.

– Det är underbart att vara hemma när barnen kommer hem från skolan och förskolan.

Att familjen Fredrixon hamnade i Småland ser Johanna som Guds ledning. Den gamla skolan i Ämmingarp har också fått en central plats i deras liv. Byggnaden, som var i behov av renovering när Johanna och Tobias köpte den, har ett kulturhistoriskt värde och Johanna och Tobias tänkte noga igenom beslutet innan de slog till.

– "Vi får se om vi renoverar sönder äktenskapet" sa vi till varandra. Men hittills har det tvärtom stärkt oss. Fast jag börjar förstå att det är något som aldrig blir helt klart.

Med tanke på att skolan har ett kulturhistoriskt värde gäller det att renovera med lister och tapeter som stämmer överens med resten av huset.

En sak är säker – Johanna och Tobias räds inte utmaningar. Samtidigt som de tar hand om barnen jobbar de vidare på sitt livsprojekt. Ett arbete som de är nybörjare på.

– Jag hade aldrig satt upp en tapet innan vi började. Nu lär vi oss att renovera genom att googla, säger Johanna.

Johanna Fredrixon

Aktuell: Fyller 30 år den 28 maj.

Bor: Ämmingarp mellan Eksjö och Vetlanda.

Familj: Maken Tobias, barnen Alvin, 10 år, Ellie 6 år, Edith, 4 år och Hjalmar 8 månader.

Gör: Pastor i Ingarps missionsförsamling (föräldraledig).

Intressen: Friluftsliv, vandring, skidor, grillning och att fika och läsa.

Firar: "Med vänner hemma i helgen. Om några veckor med släkt i Skåne."

Önskar sig: "Trädgårdshallenplantor och bidrag till vandring i Schweiz i sommar."

Böneutrop
Kyrka och politik