Nu tar Elin Ekman ett nytt steg i livet

Elin Ekman är lärare, lovsångsledare och fyrbarnsmamma. Dessutom gör hon brudbuketter och driver egen massagefirma.
Nu fyller hon 40 år och är redo för ett nytt steg i livet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

– Alltså jag är ju underbar, nu har jag tappat bort mina badkläder, suckar Elin Ekman hjärtligt åt sig själv. Hon befinner sig på det internationella ungdomslägret som hennes församling, Nordanstigs kristna center, anordnar varje sommar. Nu ska de strax till stranden.

Under tiden vi pratar på telefon hinner Elin Ekman springa runt huset i jakt på sina badkläder, åka bil med en kompis och sedan prata med ett barn som glädjer sig över att Elin ska hänga med dem några timmar. Samtidigt tappar hon aldrig tråden i vårt samtal.

Elin Ekman är van att ha många saker på gång. Så har det alltid varit.

Hur hinner du med allt du gör?

– Den frågan får jag ofta. Men svaret är att jag inte sover så mycket, säger Elin med ett skratt. Sedan tar jag igen det i perioder och sover jättemycket.

Elin Ekman och hennes familj bor i det lilla samhället Gnarp, i Nordanstigs kommun. Hon är uppvuxen i Edsbyn, 17 mil därifrån, men under många år bodde hon och familjen i Uppsala. Så flyttade några vänner till Gnarp och Elin och hennes familj hälsade på.

– När vi första gången besökte församlingen i Gnarp var det som att vi fick en koppling på en gång. Det är svårt att exakt sätta fingret exakt vad det var, men jag tror att Gud leder och att det var en förberett att vi skulle dit.

I dag är Elin Ekman del av lovsångsteamet i församlingen. Men att leda lovsång har inte alltid varit självklart. När hon under åren i Uppsala blev tillfrågad att prova, tog det totalstopp.

– Man kan nog säga att jag fick en panikångestattack. Jag klarade inte av att gå upp på scenen.

Det tog många år innan Elin Ekman kunde leda lovsång efter det. En stor hjälp var de tre månader som hon tillbringade i Texas, hemma hos sin svåger och hans fru, sångerskan Sarah Kelly.

– När jag först fick höra att Sarah ordnade internships för sångare och lovsångare kände jag att jag verkligen ville åka, men att det samtidigt aldrig skulle bli av. Jag hade tre barn, så det var i princip omöjligt.

Men så en dag när Elins man satt i bilen och bad kring familjens framtid upplevde han att Elin skulle åka till Sarah och Jonas i USA.

– Jag skrek rakt ut! Han visste inte hur mycket jag verkligen önskade det. Det kändes gudagivet.

– Under tiden i USA upptäckte jag att jag hade massor av sånger och texter inom mig. När jag kom hem hade jag ett annat självförtroende att leda lovsång igen.

Som en del av församlingens lovsångsarbete reser Elin Ekman ofta till andra orter och sjunger. Men familjen kommer ändå alltid först. När Elin flyttade till Gnarp hade hon två barn och ett i magen. Efter att den tredje sonen var född kände Elin Ekman att det var nog med barn.

– Jag kände att jag inte orkade med fler, men samtidigt har jag alltid haft en längtan att hjälpa barn. En dag när jag pratade med Gud om vår framtid damp det ner i mig: Vi ska bli familjehem för ett spädbarn. Först sa jag till Gud: Är du inte riktigt klok? Men tanken släppte mig inte och när min man var positiv anmälde vi oss.

Sedan gick det snabbt. Dagen före nyårsafton, precis när Elin Ekman klivit av scenen på nyårslägret Unite där hon lett lovsång, såg hon att hon hade flera meddelanden och missade samtal.

– De frågade om vi ville åka och hämta en liten pojke. Dagen efter satt vi i bilen och åkte sju timmar enkel väg.

Vad kände du i den stunden?

– Det var ett känslomässigt kaos. Jag var lycklig över att kunna hjälpa på ett handgripligt sätt. På konferensen hade jag hört predikningar om att vara ett ljus i mörkret och nu fick jag vara det i praktiken.

– Samtidigt gick mitt hjärta sönder för föräldrarna som blev fråntagna sitt barn. Jag grät hejdlöst, berättar Elin och rösten stockar sig. Samtidigt kände jag: Jag ska bli mamma till en liten plutt.

Den lilla pojken bor fortfarande hos familjen Ekman och träffar sina biologiska föräldrar regelbundet. Elin tycker att samarbetet fungerar ”fantastiskt bra”.

Om några månader börjar ett nytt kapitel i Elins Ekmans liv när hon börjar rektorsutbildning.

– Jag har kämpat med min lärarroll, men har inte kunnat släppa ”kallet” till skolan. När jag upplevde att jag kanske skulle bli rektor, kändes det som att det var den pusselbit som saknats. Och jag ser med stor förväntan fram emot utbildningen, samtidigt som jag är livrädd.

Men det är i höst. Först stundar 40-års-kalas för de närmaste.

Elin Ekman

Aktuell: Fyller 40 år den 19 juli.

Bor: I Gnarp.

Familj: Man och fyra söner mellan 1,5 och 17 år.

Yrke: Lärare, men börjar i höst rektorsutbildning.

Intressen: Musik, göra brudbuketter och driva massagefirma.

Läser: Deckare. ”Jag gillar böcker med högt tempo.”

Ser på tv: All­ätare. ”Men även där gillar jag spänning och action.”

Favortibibelord: Jesaja 12:2.

Om att fylla 40: ”Jag har ångest över att fylla 40, även om jag känner att jag har hunnit med mycket i mitt liv. Jag har känt likadant sedan jag fyllde 28. Men min äldsta son fyller år samma dag som jag så då blir det mer fokus på honom. Vi kommer fira hemma hos mina föräldrar på deras Hälsingegård i Edsbyn.”