Öppenhet viktigt för paddlande pastorn Lennart Åkerlund

Arbetsdagarna fyller Lennart Åkerlund med socialt arbete på Kontakten i Kungälv, men på fritiden ger han sig ut i naturen.
– Jag har ett väldigt socialt arbete, och då är det gott att få vara med sig själv och Herren och paddla, säger Lennart Åkerlund.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

Lennart Åkerlund är föreståndare på Kontakten i Kungälv. Det är en tidigare Lp-verksamhet som nu drivs av Hela Människan. Kontakten har öppet fyra dagar i veckan, och erbjuder mat och kaffe och gemenskap. Många som kommer dit har eller har haft drogproblem, lider av psykisk ohälsa eller finns i ett allmänt utanförskap.

–  Bakom står alla kyrkor här i Kungälv. Det är ett unikt arbete, eftersom också kommunen finns med som en av huvudmännen, berättar Lennart.

Han jobbar sextio procent som föreståndare på Kontakten, och de övriga fyrtio procenten som diakoniassisten inom Svenska kyrkan.

–  Det är fint att man kunnat skapa en sådan här plats som blivit så varm och välkomnande. Vi har gjort intervjuer med några av våra gäster som brukar gå dit för vår facebooksida. En som brukar komma till Kontakten är Kalle. Han använde ordet "familj" i intervjun. Jag blir lite rörd när jag tänker på att det här arbetet har så stor betydelse för människor, säger Lennart.

Öppenheten är ett signum för verksamheten, berättar han.

–  Ibland blir det så att vi i våra kyrkor håller upp en mask. Här på Kontakten har man gett upp hoppet om att hålla upp en mask. Det blir en befriande öppenhet.

Lennart är själv pastor i grunden. Hans föräldrar var med i Missionskyrkan. Själv tog han steget till en personlig tro i tonåren. Hans "ja" till Jesus följdes av en kallelse att bli pastor.

–  Det här livet har varit meningsfullt på många sätt. Jag vill gärna fortsätta predika – det bor en liten evangelist i mig. Men det är ändå herden som är huvudgåvan, berättar han.

Lennart Åkerlund kommer från Bollnäs. Han har varit pastor på flera olika platser, bland annat på Gotland, i Jönköping och i Lindesberg. Just nu ”pausar” han från församlingstjänst, men predikar regelbundet vid sidan av arbetet på Kontakten.

–  Det här har varit en period där jag kunnat göra något annat, jag har fått omsätta förkunnelsen i handling. Jag tror att jag kommer att ha mycket med mig om jag går tillbaka till pastorstjänst i församling, säger han.

Nu har familjen Åkerlund bott i femton år i Kungälv, och de trivs bra. De fyra barnen har trivts bra, även om det var en jobbig omställning för några av dem att flytta till västkusten, berättar Lennart. Nu är tre av dem stora och den yngsta tar studenten i vår.

En ny tid stundar med mer av fritid och egentid. En del av den tiden kommer säkert att tillbringas på havet: ett av Lennarts stora fritidsintressen är att paddla kajak.

–  Det är en hobby jag har tagit upp på senare tid. Jag har paddlat i fem år till Hönökonferensen. Det tar en åtta-tio timmar att paddla dit. Det har hänt att jag har haft tältet med mig också, men oftast bor jag hos goda vänner på Öckerö, säger han.

Också på födelsedagen kan det bli en tur med kajaken runt Bohus fästning, berättar han. Men först blir det en stund med familjen. Och en träff på eftermiddagen med en stödgrupp för barn vars föräldrar har problem med droger eller mår psykiskt dåligt.

–  Jag kan inte låta bli. Det är väldigt meningsfulla träffar, så en sådan träff vill man inte vara borta från.

Lennart Åkerlund

Aktuell: Fyller 55 år den 8 maj.

Arbete: Jobbar som föreståndare på Kontakten i Kungälv.

Familj: Fru Jeanette och fyra barn.

Bor: Kungälv.

Firar: Med familjen på morgonen, men kanske med ett ärevarv med kanoten senare runt Bohus fästning.

Böneutrop
Kyrka och politik