Öppet östblock blev väckarklocka

Den kristna hjälporganisationen­ ”Hjälp till liv international” startade när missförhållandena i östblocket uppdagades.
Nu fyller HTLI 25 år.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

Allt arbete är ideellt, trots att det bland annat omfattar 600 fadderbarn, hjälpsändningar och en egen second hand-butik i Hudiksvall.

–  Det finns ingen som fått något betalt på 25 år, bara ersättning för bränsle. Man gör det inte för att tjäna pengar utan för att det är viktigt, säger Allan Widarsson, eldsjäl och ordförande.

HTLI är en politiskt och religiöst obunden ideell organisation, men tydlig med att man står på kristen grund. Ledmotivet är bibelorden ”Allt vad ni vill att människor ska göra för er, det ska ni göra för dem.”

– Vårt arbete grundar sig på kärleken till medmänniskan, säger han.

Det hela började med att man blev så illa berörda över nöden som avslöjades när det började öppnas upp i det tidigare östblocket, misär som tidigare inte hade varit känd. På tv sändes till exempel bilder av hur man tvättade barn med brandslang i illa skötta barnhem i Rumänien.

–  När gränserna öppnades satte vi igång att köra ned kläder och annat vi samlat in. Vi fick kontakt med en pingstförsamling i Rumänien som hjälpte oss. Det var otroligt att se glädjen över gåvorna.

Det är responsen som har styrkt honom, det förstår man, och han berättar ett minne som etsat sig fast. Vid ett tillfälle i Lettland kom en man springande, gråtande och lycklig, och omfamnade Allan mitt på gatan. Så småningom fick han klart för sig att mannens tacksamhet gällde att han fått kläder till hustrun, som låg hemma i bostaden och var handikappad.

– Allt man gör för en människa betyder något.

Det har blivit hundratals biståndsresor genom åren. För Allans del blev det snabbt en inriktning på Ryssland och de baltiska länderna som var lättare att nå från Hudiksvall. Arbetet organiserades så att en grupp i Hallsberg fokuserade på Rumänien.

Allan Widarsson är numera pensionär men var tidigare gymnasielärare. På den tiden var det loven som han nyttjade till resorna. Men han hade vid något tillfälle med sig yrkeslinjeelever på resa. Då hade han byggt om en buss som rymde elever plus hantverkare och man hade en släpvagn som tog tolv ton material. Just den resan gick till Rumänien och ett projekt att bygga ett barnhem.

– Att se hur eleverna blev berörda av nöden och att de omvärderade sin egen situation kändes också som en del av vår uppgift, detta att hjälpa andra att se.

Allan Widarsson har fyllt 71 år och hoppas nu kunna hitta någon som är beredd att ta över.

– Det är inte lätt att hitta sådana, men vi letar efter eldsjälar som vill vara med och rädda världen, säger han.

25-årsjubileet firades under allhelgonahelgen med en stor faddergala med artister och inbjudna gäster. Medverkade som föreläsare gjorde också Annika Östberg.

Hjälp till Liv International

Fadderprogrammet har genom åren omfattat 1 300 personer.

Byggt och driver dagcentret ”Tabita” för romska barn i Rumänien.

Second handbutik på Håstaholmen i Hudiksvall.

Driver provisorisk skola för föräldralösa barn i Afghanistan.

Projekterat lägegård för utsatta barn i Lettland.

Regelbundna hjälpsändningar och enskilda biståndsprojekt.