Oslo får nordiskt bibelmuseum

Gustav Vasas bibel och en fält-bibel från Karl XII:s tid blir några av toppnumren när Nordiskt bibelmuseum slår upp sina portar i Oslo nästa vår.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

– Gustav Vasas bibel på svenska från 1541 är den första kompletta översättningen av Bibeln till ett nordiskt språk, säger Rune Arnhoff som är initiativtagare till bibelmuseet.

Med sina 2 000 biblar har Rune Arnhoff Nordens största privata bibelsamling.

Stiftelsen Nordiskt bibelmuseum kommer att disponera hans samling som innehåller flera svenska klenoder.

Här finns Gustav Vasas bibel från 1541 i två exemplar, varav ett i komplett skick. Inspirerade av Martin Luther satte en grupp lärde igång att översätta Bibeln till svenska. Vasabibeln som den också kallas anses som avstampet för den moderna svenskan. Den introducerade bland annat bokstäverna ä och ö.

I samlingen finns även Karl XII:s bibel från 1703 i ett stort, vackert dekorerat band samt en fältupplaga av samma bibel i mindre format från 1709. Än i dag använder vi ordspråk och uttryck från just den här översättningen.

Många biblar är vackert illustrerade och intressanta även som bildkonst. I samlingen finns också enskilda sidor ur mycket gamla biblar, skrivna på skinn eller pergament. Några går så långt bakåt i tiden som till 1200-talet. Arbetet med att åldersbestämma och systematisera samlingen pågår för fullt.

– Bibeln har mycket att säga oss människor i dag. Det är världens viktigaste bok, oavsett om man är religiös eller ej. Hela vårt samhälle bygger på värderingar och normer som härstammar från Bibeln. Det var den första bok som trycktes och är också den mest översatta. Bibeln finns på närmare 3 000 språk.

– Jag hoppas att många ska få uppleva den tidsresa det innebär att bläddra i de vackra gamla böckerna. Museet blir en upplevelse för hela familjen, säger han.

Medan planeringen för Nordiskt bibelmuseum pågår fortsätter jakten på biblar.

– Vi samarbetar gärna med samlare som har sällsynta och intressanta biblar att visa. Just nu vill jag få tag på förstautgåvor av den finska, isländska, grönländska och färöiska bibeln. Vi är ju ett nordiskt bibelmuseum, säger Rune Arnhoff.

Martin Einald

Lilla Erstagården