På väg att hitta sin plats i kyrkan

Linnéa Dellert firar sin 25-årsdag med att blicka framåt. Inom kort hoppas hon på att hitta ett jobb som församlingspedagog inom Svenska kyrkan.
– Jag tycker det är jätteroligt att jobba med konfirmander, att få se utvecklingen, från en osäker 14-åring till någon som själv kan leda andra.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

På sin födelsedag brukar Linnéa Dellert väckas av konfirmander, då födelsedagen mitt i augusti vanligtvis brukar sammanstråla med något konfirmandläger. Men inte i år.

– Visst är det mysigt att bli väckt på det sättet, men det kan också vara skönt att fira födelsedagen på ett annat sätt, säger Linnéa.

På måndag fyller hon 25 och i år har hon tagit ledigt från jobbet för att i stället vara med nära och kära. Jobbet innebär i dagsläget en kommunal förskola. Men siktet är inställt på att få jobba inom Svenska kyrkan.

– Jag försöker hitta min plats som församlingspedagog, säger Linnéa.

Hon har redan utbildat sig och det senaste året har hon jobbat på ett vikariat i Vällingby församling.

Församlingspedagog, vad gör man då?

– Man jobbar med det pedagogiska inom kyrkan, främst med barn och ungdomar, säger Linnéa.

När hon berättar mer om vad jobbet innebär blir det tydligt att det hon framför allt brinner för är att få jobba med konfirmanderna, framför allt att få vara med och se hur en osäker 14-åring växer fram och blir en ung ledare som själv tar ansvar.

Linnéa har själv gjort den resan och berättar att konfirmationen var ett viktigt steg på vägen för henne personligen.

– Man fick en annan plats och roll än den man hade i vardagen. Man kunde bli sedd på ett annat sätt, berättar hon.

Efter konfirmationen fortsatte hon att engagera sig i ungdomsarbetet i kyrkan, och från ideellt arbete valde hon sedan att ta steget vidare och utbildade sig till församlingspedagog.

– Sedan jag var liten har jag velat jobba med barn och ungdomar. Eftersom jag är kristen har kyrkan varit en naturlig väg, berättar Linnéa om sitt vägval.

Hon kommer själv från en kristen familj där pappan är präst. Men kyrkan är för henne ett val hon tagit själv. I nuläget gäller det att hitta sin plats i livet och etablera sig på arbetsmarknaden. Helst i Stockholmsområdet, där hon bor och är uppvuxen.

Förutom kyrkan, vad har du för intressen?

– Jag tycker väldigt mycket om att träna, se på film och fotografera, säger Linnéa Dellert.

Skrapar man lite på ytan vad det innebär visar det sig att hon är en stor Harry Potter-fantast och hon säger sig ha läst böckerna och sett filmerna nästan "för många gånger".

– Jag är en filmnörd, erkänner Linnéa och berättar om den stora glädjen i att titta och analysera film.

– När jag pluggade såg jag en film om dagen.

Nu när hon jobbar har hon dock dragit ned lite på film­- tempot.

– Sedan gillar jag styrketräning, säger hon.

Fotograferingen sker på hobbynivå, men det handlar inte bara om att lägga ut bilder på Instagram. Linnéa har genom åren haft några utställningar av sina fotografier, som varierar från porträtt till landskapsmotiv. Utställningarna har skett i Svenska kyrkan, på olika församlingshem.

Linnéa Dellert

Aktuell: Fyller 25 år på måndag.

Gör: Jobbar på förskola i väntan på en tjänst som församlings-pedagog.

Familj: Mamma, pappa syster och pojkvän.

Intressen: Film, foto och träning.