Pastorn som inte bara vill arbeta i kyrkan

Från charkuterist till deltidsbrandman och maskinoperatör på Stora Enso. Men allra helst är Stephan Ärlebrandt pastor och berättar för människor om Jesus.
– Jesus är världens hopp och därför är också kyrkan, som är Kristi Kropp – hans närvaro här på jorden, världens hopp, säger han.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

På ett sätt är han en mångsysslare, Stephan Ärlebrandt. Han har provat på att vara diversearbetare på en flygplats, jobbat på ett boende för ensamkommande flyktingbarn samt vikarierat som lärare i skolan.

Men framför allt har han tio år som pastor inom pingströrelsen bakom sig, de senaste åren i Home Church i Forshaga utanför Karlstad.

Just nu har han precis påbörjat tre månaders vikariat som föreståndare i församlingen, på heltid. Men tillbaka i tiden har han haft halvtidstjänst som biträdande pastor med annat jobb bredvid.

Han älskar att jobba i kyrkan och är glad över att få vara en del av en församling som de senaste åren har sökt sig in på nya vägar – med gudstjänstutformning och smågrupper för att nå fram till dagens sekulariserade svenskar.

– Det är otroligt spännande att se att det händer saker i människors liv. Många kommer nya till våra gudstjänster, och vi får se hur de växer och ställs inför nya utmaningar. Vi vill inte drömma och tro för lite, utan drömma för vad Gud vill. Att han vill ha en personlig och nära gemenskap med alla människor, säger Stephan Ärlebrandt.

Oftast är man runt 100 personer på en gudstjänst i Forshaga – och med 150 medlemmar på pappret. På senare tid har man också startat en gudstjänst i Karlstad varannan vecka.

Men att jobba halvtid i kyrkan som Stephan tidigare har gjort, har också haft en poäng, säger han.

Och från 2016 fram tills nu har han inte varit anställd alls i församlingen, utan har predikat och fungerat som pastor på fritiden.

I stället har han via Man­power försörjt sig som maskinoperatör på Stora Enso.

– Att ha ett annat jobb vid sidan om ger stora möjligheter att få prata om sin tro och se hur andra människor lever i vardagen. Det är också viktigt som pastor att inte tappa det perspektivet. Jag har varit med om en sådan period tillbaka i tiden, säger Stephan Ärlebrandt.

Under tiden som deltidsbrandman fick han bland annat rycka ut när ett tilltänkt asylboende i Karlstad började brinna mitt i natten för ett par år sedan. Polisen misstänkte att branden var anlagd.

– Det är förfärligt om det är så. Det föraktet mot människor som kommer från hemska förhållanden berör mig illa, oavsett om man tänder eld eller om det visas på annat sätt.

Stephan Ärlebrandt är uppvuxen i Långsjöby utanför Storuman i Västerbotten, där han med jämna mellanrum hälsar på mamma och pappa.

Efter att ha varit ungdomsledare i Storuman gick han pingströrelsens teologiska utbildning PTS i Uppsala och var sedan anställd ett par år i Kalix som ungdomspastor innan han fortsatte till Värmland. 2014 gifte han sig med Emilia som Stephan har träffat i Forshaga.

Nu fyller han 35 år, och får chansen att beskriva sig själv:

– Jag är en gladlynt kille som gillar utmaningar. Och så gillar jag att umgås med människor. Jag tror att jag har ett stort hjärta och har lätt att förlåta, och det är nog en viktig egenskap i ett samhälle där det finns mycket trasigheter i relationer.

Fakta:

Stephan Ärlebrandt

Aktuell: 35 år 9 december.

Familj: Frun Emilia.

Bor: Villa i Forshaga utanför Karlstad.

Yrke: Pastor.

Församling: Home Church i Forshaga (Pingst)

Intressen: Uteliv i skog och mark, skoter, kyrka och människor.

Favorit­bibelord: ”Välsignad är den man som sätter sin lit till Herren. Han blir som ett träd planterat nära vatten ...” (Jer 17:7–8).

Frizonfestivalen
Krisen i Willow creek