Pastorsparet Rickard och Anna-Lena Thoursie jobbseparerade

I åtta år jobbade Rickard Thoursie ihop med sin fru Anna-Lena i Korskyrkan i Jönköping. Men sedan drygt två år tillbaka är det missionshuset i Älgabäcksryd som gäller för Dagens jubilar, som fyller 50 år på torsdag.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

Hur är det egentligen att jobba med sin livskamrat? Rickard Thoursie är en som vet, då han och hans fru Anna-Lena jobbade som pastorer i samma församling under åtta års tid.

– När vi började var det verkligen något vi ville göra, berättar han.

– Vi tänkte att vi kunde komplettera varandra och göra något gott tillsammans, det var bättre än att vi skulle agera var och en på sitt håll.

Rickard säger att det inte är speciellt unikt i kristna kretsar, och tar missionärspar som exempel då de åker ut i världen med ett gemensamt uppdrag. Och att vara pastorer i samma församling var något som gick alldeles utmärkt.

– Men man ska veta hemma vid köksbordet om man är kollegor eller makar. Och när vi märkte att det där flöt ihop ibland kändes det inte lika roligt längre, säger Rickard.

– Så vi har jobbseparerat.

Sedan två och ett halvt år är Rickard i stället pastor i Älgabäcksryds missionsförsamling, och sin fru träffar han mer än gärna efter jobbet, hemma i Jönköping där de bor.

Älgabäcksryd ligger strax utanför Jönköping, mellan Tenhult och Malmbäck. Det är utpräglad småländsk landsbygd med några hundra invånare. Och församlingen har 120 medlemmar.

– Så vi är en förhållandevis stor församling på en liten ort.

Rickard Thoursie har förutom Jönköping även varit pastor i Örebro, och konstaterar att Älgabäcksryd är något helt annat.

– Yrket och kallelsen är densamma, men miljön är annorlunda.

– Skillnaden består i att alla känner alla här. Alla i bygden vet var missionshuset ligger och vad som händer där. Man är en väldigt naturlig del av samhället ute på landsbygden.

På den lilla småländska orten är också engagemanget stort, det är mycket tydligt att alla vill sin bygd väl på ett helt annat sätt än i en större stad. Detsamma gäller församlingen på orten.

– Här finns en församling som är bärkraftig. Jag har inte tagit ledningen på något sätt sedan jag kom hit, utan jag är bara med och plussar på med det jag kan.

– Här får man också verkligen gå in och vara pastor, lägga tid på predikan, hembesök, bön, barn- och ungdomsverksamhet. Det finns ingen risk att man fastnar med administration. Det är jag äntligen befriad ifrån, säger Rickard och skrattar.

Ursprungligen kommer han från småländska Ölmstad, där han redan som ung var engagerad i församlingen. Sedan gick han bibelskola, och tanken var att bli lärare. Studier inleddes i Örebro i början av 1990-talet.

– Men redan då fanns det i mitt bakhuvud att Örebro missionsskola fanns i staden. Inom mig hade jag nog ganska klart för mig att jag skulle känna på den skolan under tiden jag bodde där.

Så blev det också och till slut mynnade det hela ut i teologistudier med pastorsyrket i sikte.

– Jag tror att Gud och jag fann varandra i det, säger Rickard.

Nu fyller du 50, vad betyder det?

– Det blir lite högtidligt ändå. Det känns viktigt att få samla ihop lite vänner till fest. När jag suttit och tänkt på det lite så har jag mycket att vara tacksam för.

Rickard Thoursie

Fakta: Rickard Thoursie.

Gör: Pastor i Älgabäcksryds missionsförsamling, som tillhör Svenska alliansmissionen.

Familj: Gift med Anna-Lena, och tillsammans har de barnen Edvin och Alice, 14 och 11 år.

Aktuell: Fyller 50 år den 8 februari.

Firar: Fest med nära och kära. Ska senare i vår åka och hälsa på missionärsvänner i Tanzania, en bekantskap som inleddes under studierna på Örebro missionsskola.

Fritidsintressen: Natur och friluftsliv, med jakt och fågelskådning som intressen.