Pensionären Håkan Axell är tacksam över åren med LP Ung

Från att stå i spetsen för ett ungdomsarbete till att gå pension, Det klivet är det inte många som gör. Men så tar Håkan Axell också pensioneringen med en nypa salt.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

I dag, den 29 december, fyller han 65 år, och kliver vid årsskiftet av den direkta ledningen för LP Ung, pingströrelsens arbete mot drogmissbruk. Hans efterträdare blir Nina Eriksson. I samma veva byter LP Ung namn till LP Grow.

Håkan Axell har rest land och rike runt i det förebyggande arbete LP Ung bedriver. Träffarna har antingen varit i skolor eller i kyrkor och samlat både små grupper och hundratalas åt gången. Förförra veckan mötte han till exempel över 1700 elever i Örnsköldsvik.

Hur känns det att gå i pension?

– Det känns positivt eftersom jag haft ett fantastiskt gott liv i den tjänst jag stått i, både som pastor och i den här ungdomssatsningen. Jag har mött mellan 15000 och 20 000 ungdomar varje år. Jag har fått vara med att göra något positivt. Och eftersom jag alltid kört fullt ös kan det vara skönt att ta det lite lugnare.

– Men jag kommer inte att sluta helt. Jag kommer att fortsätta med kontakter med församlingar och skolor och bistå LP-verksamheten på olika sätt.

Håkan Axells förmåga att knyta kontakter med unga är omvittnad. Så därför är det inte så märkligt att han fortsatt så långt upp i åren. Som bakgrund till hans kontaktförmåga pekar han själv på sitt samarbete med hockeygymnasier, som Modo, Timrå och Skellefteå.

– Jag har en öppen dörr sedan min aktiva tid som hockeyspelare. Jag har aldrig lämnat den världen, jag har inte bara funnits i frikyrkosverige. Kyrkan får inte vara isolerad, vi måste möta människor i deras miljöer.

Men hemligheten med att nå fram handlar förstås mycket om vilken attityd man har.

– När jag har mina föreläsningar för skolungdomar handlar det kanske till 60 procent om trygghet och identitet. Vi pratar inte bara om droger. Vuxna har alltid sagt att det är elände med de unga. Men jag säger att det största problemet i Sverige idag är inte ungdomar utan att det finns alldeles för få vuxna föredömen.

Hur optimistisk eller pessimistisk är du kring droganvändandet?

– Man kan inte riktigt förklara vad det beror på men vi har sett en otroligt tydlig minskning av alkohol bland yngre ungdomar. Många i högstadiet tar beslutet att inte dricka. Det kan vara hälsotrender eller annat, jag vet inte. Men det är en positiv utveckling.

– Bland äldre ungdomar är det däremot en katastrof, främst är det en haschepidemi. Det är oroande.

Har du någon särskild episod du minns från de här mötena?

– Jag kan berätta om ett tillfälle i Övik nu senast. Jag kommer till ett tekniskt gymnasium och möter 25 elever från tredje årskurs och frågar dem, som jag alltid gör, ”Hur många av er är det som inte dricker alkohol?”. Då svarar 21 av dem att de inte gör det. Och jag tror först att de missuppfattat frågan. Men när jag frågar en av dem säger hon ”När jag gick i åttan var du här och pratade med oss och då bestämde jag mig för att gå med i Spik”.

Spik är en utmaning till unga att vara nyktra och även organiserad som en ideell förening.

För Håkan Axell var händelsen i Örnsköldsvik ett av många tillfällen när han fått positiv feedback på arbetet.

– Jag tror det betyder jättemycket det vi gör. Vårt stora mål är att få unga under 18 år att inte dricka alkohol, säger han.

Han är bekymrad över hur många inom frikyrkorna hanterar alkohol. I en strävan efter att inte vara ”nejsägare” finns en tendens att säga ja till mycket som är skadligt.

– Alkohol är ingen neutral drog. Ingen vet vad som händer med en människa som börjar dricka, de flest fixar det men väldigt många faller dit. Missbruket finns tyvärr överallt, även i församlingar.

Ska du fira födelsedagen?

– Jadå! Jag har tre vuxna barn och barnbarn och de kommer hit, utom min dotter som bor i Melbourne i Australien och hennes familj, de kommer till sommaren. Så det blir firande i familjen.

Vad önskar du dig?

– Jag har ju allt. Men jag kan önska att få samla in lite mer pengar till LP. Och jag åker gärna till Australien igen, till dottern. Jag har varit där fyra gånger hittills.