Personliga motiv på begravningskistan allt populärare

Efterfrågan på personligt målade kistor har ökat de senaste åren, berättar konstnären Ann Westerlund.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

Ann Westerlund är dekormålare, möbelsnickare och keramiker med egen verksamhet i Stenstorp. Idén att måla kistor är hennes egen och för nio år sedan erbjöd hon Fonus fabrik i Falköping sina tjänster.

– Jag nämnde mest i förbifarten att jag var utbildad dekormålare och att jag kunde tänka mig även sådana jobb, berättar hon.

I början droppade beställningarna in någon gång varannan månad, men sedan några år tillbaka ägnar hon tre dagar i veckan till att motivmåla kistor och urnor, vilka distribueras över hela Sverige. Numera finns vissa standardmotiv med i det grundutbud som begravningsfirman presenterar. Men varje vecka dyker det också upp personliga beställningar.

– Från början var det mest blommor, och blommor är fortfarande de vanligaste motiven.Men beställningen kan också gälla landskapsmotiv, favoritinstrument, änglar, elgitarrer eller motorcyklar.

Hur mycket tid som går åt för varje kista beror på om den ska målas runt om eller med någon detalj, till exempel enbart något på locket eller på kortsidan. Ann Westerlund uppskattar att det tar mellan tre och tio timmar per kista.

Ann Westerlund möter sällan själv beställarna, så hon vet inte om det är den avlidne själv eller de anhöriga som bestämt motiven. Men hon tror att det ofta är anhöriga.

Varför har den här trenden uppstått tror du?

– Vid en ceremoni efter den som dött vill man inte bara tänka på det tråkiga som hänt, utan man vill förmedla en känsla av vad som var roligt och positivt med den här personen. Man kanske vill påminna varandra om att mormor ofta odlade just den här sortens blommor i trädgården, till exempel, säger hon.

Hon berättar att det även är en trend att man vill beställa egna färger på kistorna, inte bara ha de svarta, vita eller gråa. Detta har ökat de senaste sex åren och man kan i princip få vilken färg som helst.

– Det kanske är så att hela ceremonien har förändrats från att vara ganska lika för alla till att bli mer personlig, den är mer inriktad på den avlidne personen.

Under åren har hon målat tusentals kistor och urnor med blomslingor på men hon uppskattar att ett par hundra av dem har varit specialmotiv.

Vad är det mest annorlunda motivet du målat?

–  Ett som jag kommer ihåg är en vattenmelon. I efterhand fick jag av en tillfällighet veta att det gällde en ung flicka. Ända sedan hon varit liten hade hon samlat på föremål med vattenmelon-tema, det var kuddar, pennor, suddgummin med mera. Därför valde de anhöriga det motivet på kistan.

– För ett halvår sedan gjorde jag en kamouflagemålad kista med en motocross-cykel och speciella ordspråk på.