Richard Millings vill bidra till ett mer tolerant samhälle

Evangelium är ett glatt budskap som befriar. Men för Richard Millings stannar det inte där.
– Att Jesus har dött och uppstått är själva utgångspunkten för det jag gör. Ett öppet och demokratiskt samhälle ser jag som en naturlig följd av det Jesus gjort.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

Han arbetar vid Segerstedt­institutet, ett nationellt resurscentrum under Göteborgs universitet. Institutets uppgift är bland annat att sprida kunskap som ska förebygga extremism.

– Vi vill hjälpa skolungdomar att förstå sig själva, sin omvärld och att göra sig förstådda i samhället, berättar Richard Millings om det så kallade toleransprojektet.

Det handlar om att ge lärare verktyg för att lösa den problematik de möter i kontakten med elever i klassrummet. Bland annat erbjuder de kurser på akademisk nivå.

– Om en elev bär på mycket intolerans blir det fel att säga att ”så får man inte tycka”. Läraren måste ställa frågor och försöka förstå hur eleven tänker. Då kan en dialog uppstå som kan leda framåt.

Ett tjugotal kommuner runt om i landet arbetar med projektet. Richards roll är att vara spindeln i nätet mellan forskare, kommunpolitiker, lärare och socialarbetare.

I diskussionen om den nationalism som växer fram runt om i världen lyfter han fram vikten av motstånd.

– De vill använda det kristna språket, symbolerna och värdefrågorna för att förstärka sitt nationalistiska inflytande. Detta har vi tydliga exempel på, såväl i Ryssland, på Balkan men också i Sverige.,

– I kontrast till detta så äger vi ett globalt evangelium där Kristus är motljuset till dessa mörka krafter. Här finns också tydliga förebilder som Dietrich Bonhoeffer.

Idén om att tro och religion bör förpassas till privatlivet och inte påverka samhället ger han inte mycket för.

– Uppdelningen i andligt och sekulärt fungerar inte i praktiken. Även om jag inte är på jobbet för att dela med mig av min tro så är jag ju kristen inte bara vid vissa tillfällen utan 24 timmar om dygnet.

Richard kom till tro i samband med sin konfirmation och ser Svenska kyrkan i Kungälv som det sammanhang där han vill vara. Framför allt ligger barn och ungdomar honom varmt om hjärtat.

– Någon sa att ”en bättre värld är bara en generation bort” och så känner jag verkligen att det är.

För tillfället tar arbetet mycket fokus och hemma finns hustrun Josefina som drar ett tungt lass med att ta hand om Levi fem år, Emma-Stina tre samt Rut ett år.

– Hon gör ett jättejobb, jag är verkligen glad för min familj men skulle vilja vara hemma mer än vad jag har möjlighet till, säger Richard och funderar apropå sin 30-års dag:

– År 2042 fyller mitt äldsta barn 30 år. Så det finns all anledning att verka för demokrati och rättvisa. Då hoppas jag att vi har ett mer tolerant och jämlikt samhälle där klassklyftorna är minde än i dag.

En del tid och kraft går också åt till att bygga till huset där de bor. Ett projekt som inte är färdigt än på långa vägar men som kommer att betyda mycket när det står klart.

– Tack och lov behöver jag inte göra det mesta jobbet själv utan får mycket hjälp av en svåger som är snickare och en svärfar som är händig. De kompletterar mina praktiska brister på ett utmärkt sätt, resonerar han.

Har du någon dröm som inte är uppfylld?

– Jag är antagen som diakonkandidat i Göteborgs stift. Någon gång i livet skulle jag vilja jobba som diakon. Det är ett viktigt socialt arbete som syftar till att göra livet lite lättare för de utsatta.

Richard Millings

Aktuell: Fyller 30 år den 23 november.

Bor: I Kungälv ett par mil norr om Göteborg.

Familj: Hust­run Josefina och tre barn: Levi, Emma-Stina och Rut.

Gör: Projektledare på Segerstedtinstitutet.

Församling: Kastala kyrka i Kungälv.

Utbildning: Kandidatexamen i teologi vid Örebro teologiska högskola.

Önskar sig: En necessär.

Firar: Det blir inget stort utan något i all enkelhet med mina närmaste.