Ritvaelsa Seppälä kör MC, jagar och brinner för bibelöversättning

Ritvaelsa Seppälä är prästen som åker motorcykel, jagar, hugger ved och brinner för att Bibeln ska översättas till minoritetsspråk. I dag händer dessutom något hon älskar – hon fyller år!

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

– Jag har en Suzuki Intruder på 800 kubik. Det är en låg motor­cykelmodell för jag är ganska kort, säger Ritvaelsa Seppälä.

I år har hon dock inte hunnit åka lika mycket motorcykel som hon brukar. Ritvaelsa har nämligen ägnat en stor del av sommaren åt sina nya fritidsintressen: bygga bastu och klyva och trava ved. Helst ska veden läggas i fina högar och dekoreras med sidenblommor. För om Ritvaelsa får göra det på sitt eget sätt blir det så mycket roligare. Och just att ha roligt verkar vara Ritvaelsas motto. Hon vill ta vara på livet.

– Jag vill göra sådant som jag tycker om att göra helt enkelt. Genom hela livet upptäcker man nya sidor hos sig själv. Och med åldern har jag känt mig friare – att jag får vara jag.

Så har det inte alltid varit. Ritvaelsa­ är utbildad socionom. När hennes söner började komma in i tonåren kände hon sig kallad att bli präst. Men först vågade hon inte. Hon slog bort tanken. Ritvaelsa är från Tornedalen och med sin uppväxt inom en traditionell finsk kultur tänkte hon att det inte skulle accepteras.

– Jag trodde att det skulle vara svårt att som kvinna arbeta som präst. Jag kommer ihåg när jag pratade med min mamma om det första gången. Jag undrade vad hon skulle tänka, men hon blev jätteglad och var väldigt stolt när jag tog examen.

Sedan dess har Ritvaelsa älskat sitt yrke. I dag arbetar hon på kansliet i Luleå, bland annat ansvarig för flerspråkighet inom stiftet. I praktiken innebär det att hon stödjer och främjar använd­ningen av minoritetsspråken finska och meänkieli i församlingarna.

– Jag jobbar för att de ska ta tillvara på den rikedom som finns i de här språken och de människor som talar dem. Det kan exempelvis handla om bibel­översättning eller att sammankalla folk som talar samma språk.

För ett par år sedan började Ritvaelsa som projektledare i ett projekt, tillsammans med översättaren och författaren Bengt Pohjanen (som stod för hela översättningen) och Linnéa Nylund (som korrläste), arbeta fram evangelietexterna i bokform på meän­kieli. I somras trycktes texterna och känslan att ha dem i handen var fantastisk.

– Vi som har meänkieli som vårt modersmål läser bibeltexterna på ett helt annat sätt när vi får dem på vårt eget språk. För mig kom det så nära. Även om jag förstår både svenska och finska med mitt förstånd, talade detta till hjärtat. Hela jag kände mig tilltalad.

Förutom bibeltexter har Ritvaelsa­ ­­varit med och hjälpt till för att arbeta fram ett hundratal psalmsånger till meänkieli.

– Om man hälsar välkommen eller sjunger någon psalm på meänkieli får de familjer som talar språket känna att deras kultur får finnas och synas. I ett sådant sammanhang kan de växa i tro.

I dag fyller Ritvaelsa 55 år. Det firar hon med att vara ute och jaga älg och bjuda jakt­laget på tårta. Ritvaelsa älskar födelse­dagar och det bekommer henne inte att bli äldre. Då och då brukar hon på skoj skriva på Facebook att hon fyller år, bara för att få hälsningar och positiv feedback.

– Ytligt sett kanske mitt bäst-före-datum har gått ut. Men jag ser det inte så. Nu är det ingen som säger ”lilla gumman” till mig längre. Jag kommer ihåg dagen när jag insåg att jag kommit i klimakteriet. Jag firade genom att köpa två par skor. Det var ju ett tecken på att jag är i drottningålder – nu är jag en drottning, säger Ritvaelsa stolt.

LÄS ÄVEN: Nu finns evangelierna på meänkieli

Ritvaelsa Seppälä

Aktuell: Fyller 55 år i dag.

Arbetar: Som präst i Luleå stift med ansvar för flerspråkighet, befriande bibelläsning och församlingsinstruktionsarbete.

Familj: Särbo till Nils. Två vuxna söner med respektive och en son på 13 år samt två barnbarn, 11 och 9 år.

Tre ord om mig som person: Kreativ, aktiv, samvetsgrann.