Robin Hood och hans gäng intog stiftsgården Stjärnholm

Förra helgen förvandlades Stjärnholm utanför Oxelösund till Sherwoodskogen och stiftsgården intogs av Robin Hood och hans muntra gäng. Men i själva verket var det Svenska kyrkans unga från Strängnäs stift som hade sportlovsläger.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

Hur kom ni på idén att ha ett Robin Hood-läger?

– Med tanke på hur världen ser ut i dag behöver vi prata om medmänsklighet, vänskap och modet att våga göra något. Vi var eniga om att vi ville göra det på ett kreativt, roligt och förståeligt sätt för barnen. Då kom vi på att Robin Hood handlar om just detta, säger Amanda Franzén, en av ledarna för lägret.

Hur var det på lägret?

– Det blev ett fantastiskt läger! Allting var uppbyggt som ett äventyr. Robin Hood, Lady Marion, Prins John, Prins Johns vakter, Allan i Dalen, Lille John och Broder Tuck var här tillsammans med oss.

Robin Hood lärde barnen att skjuta pilbåge, Lady Marion pratade om vänskap med barnen, Lille John ville att barnen skulle sjunga tillsammans med honom och Allan i Dalen lät barnen göra sina egna Robin Hood-kläder, berättar Amanda Franzén.

Hur såg helgen ut?

– Vi inledde med lekar på fredagen, äventyr på lördagen och mässa på söndagen. Lördagen var en uppladdning inför den stora avslutningen som skedde på lördagseftermiddagen, som vi kallade för leklajv (levande rollspel, red anm). Lördagskvällen fylldes med bankett, musikquiz, eldshow och mellomys för att fira barnens mod under dagen. Vi satte mycket fokus på att vi inte ska lära barnen en massa saker egentligen – utan vi lär av varandra. Utöver detta hade vi ett regelbundet andaktsliv och åt mycket god mat. Det var så fint att se hur barnen förstod att det var ledarna som klätt ut sig, men hur det ändå blev så verkligt för dem på något sätt. De var verkligen närvarande i allting som hände för att upptäcka och dela kristen tro.

Vad handlade leklajven om?

– Uttrycket ”Att ta från de rika och ge åt de fattiga” som vi valde att iscensätta och göra till en lek. Barnen skulle försöka ta pengapåsar som låg runt en sovande Prins John – utan att bli fångade. Efter leken följde en kort teater där både vakter och Prins John insåg att de gjort fel och det hela slutade med att Robin Hood och Prins John blev vänner. Vi pratade med barnen om den gyllene regeln och om att våga göra det man tror är rätt.

Hur landade temat tycker du?

– Jättebra! Barnen tyckte att det var roligt och ledarna uppskattade det djup som fanns där tillsammans med allt skoj. Det blev en bra balans mellan skoj och allvar. I grunden fanns vår kristna tro och lägrets ursprung var flera olika bibelord, som till exempel ”Störst av dem är kärleken!” och ”Ett nytt bud ger jag er: Ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er skall också ni älska varandra. Om ni har kärlek till varandra, skall alla förstå att ni är mina lärjungar.”

– Vi tog historien och gjorde om den till vår egen för att visa barnen att om man vågar göra det man tror är rätt så kan man göra skillnad. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något och tillsammans kan vi faktiskt förändra vår värld. Det tror och hoppas jag var en känsla alla deltagare och ledare åkte hem ifrån lägret med.

Hur många var med på lägret?

– Det var 37 barn, 6 medföljande ledare och 13 medverkande. Nästa år blir det nytt sportlovsläger, också då i februari.

Vilka är er målgrupp?

– Lägret vänder sig till barn som är 6 till 12 år gamla. Det är främst minior-, junior-, barnkörsgrupper som kommer men också några enskilda.