Ros-Marie Weissbrodt blev fri från missbruket i LP-verksamheten

År efter år fylldes Ros-Maries liv på med nya tragedier. Ett tidigt missbruk av alkohol ledde henne snart in på tyngre droger. I dag fyller hon 55 år och stormtrivs med sitt nya liv.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

Ros-Marie Weissbrodt häller upp kaffe till sin gäst, för att sedan skynda iväg med telefonen till vardagsrummet.

– Han klarar sig själv, skrattar hon och berättar att hon brukar få besök av vänner på förmiddagarna.

Ros-Marie bor i en lägenhet i Skånes Fagerhult, men innan hon kom i kontakt med LP 2011 var hon bostadslös. Christina Hällmyr på LP hjälpte henne att få bostaden och Ros-Marie ser henne som en syster. Även Nina Eriksson som arbetar på LP är en väldigt viktig person för Ros-Marie.

Genom LP-verksamheten och människorna som arbetar där fick hon lära känna Jesus på ett annat plan, som hon själv beskriver det, och sedan dess har det skett en livsomvändning från hennes tidigare liv som missbrukare.

– Det känns som att jag går från härlighet till härlighet och från klarhet till klarhet, säger hon.

Men så fantastiskt har hon inte alltid upplevt sitt liv.

Ros-Marie växte upp i en trasig familj där hon under flera år blev utsatt för sexuella övergrepp. Hon blev tidigt tvingad att dricka alkohol och blev snabbt fast i ett missbruk. I skolan blev hon mobbad och misshandlad och det fanns ingen trygg plats att komma hem till, eftersom hon också blev slagen av sin mamma.

– Jag stängde av känslomässigt och jag blev stämplad som alkoholist redan som tolvåring. Sedan blev det bara tyngre och tyngre droger, berättar Ros-Marie.

Ros-Marie fortsatte att vandra på livets hårda väg.

Hon blev misshandlad i flera av sina äktenskap och vid ett tillfälle i sena tonåren blev hon våldtagen, misshandlad och kastad ut från en 10 meter hög bro ner mot vägen som gick under.

– Jag hade änglavakt, det är helt uppenbart. Ingenting var brutet, men mitt psyke var ju helt knäckt.

Ros-Maries stora livsförvandling skedde år 2011 när hon kom i kontakt med LP i Helsingborg. Där blev hon fri från alkohol och droger och fick en verklig relation med Jesus.

Jesus har läkt många sår och Ros-Marie kan, trots allt som hänt henne, se en röd tråd genom sitt liv. Hon har flertalet gånger fått uppleva Gud även innan hon kom i kontakt med LP. Det första tydliga minnet var när hon som treåring plockade ner ett kors från grannens vägg.

– Jag satt alltid och beundrade det där korset när vi hälsade på. Och en dag kunde jag bara inte låta bli att plocka ner det och så satt jag och blundade när jag höll i det. Så Jesus har varit med mig, säger hon glatt.

Ros-Marie har i dag god kontakt med hela sin familj. Hon umgås med sina barn och barnbarn och har kontakt med sina bröder och med sin adoptivpappa.

– Jag är så tacksam! utbrister hon.

Sin 55-årsdag firar Ros-Marie med nära och kära. Precis som varje tisdag ska hon vara med och dela ut kaffe på torget med LP, samtala med människor och be för dem som vill ha förbön. Hon berättar att hon har en alldeles speciell kärlek till unga kvinnor.

– Jag älskar ungdomar! Det är mitt kall att hjälpa unga kvinnor så att det inte ska behöva gå igenom det som jag har gjort. Jag har levt sex människoliv och jag vill fånga upp tjejerna innan det är för sent, säger hon.

Ros-Marie Weissbrodt

Aktuell: Fyller 55 år.

Församling: Centrumkyrkan i Skånes Fagerhult.

Familj: Två döttrar och fyra barnbarn.

Gör: Är aktiv i LP-verksamheten och i deras kvinnogrupp Debora.

Böneutrop
Kyrka och politik