Rullstolen blev Joni Eareckson Tadas predikstol

Dykolyckan gjorde Joni Eareckson Tada förlamad. Men tragedin vändes till något konstruktivt och nu förmedlar hon hopp till tusentals.
– Fokus är att hjälpa andra och dela med mig av Jesus, säger hon till Dagen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

1978 kom boken "Joni - den oförglömliga berättelsen om en ung kvinnas kamp mot totalförlamning och depression" ut på svenska (Den Kristna Bokringen). Då besökte hon Sverige.

– Jag fick ett mycket kärleksfullt mottagande och har många underbara minnen från Sverige, säger hon och räknar upp flera platser hon kom till.

Det är många mil mellan Los Angeles, där Joni bor, och Stockholm, men med sin röst förmedlar hon värme och generositet.

Under årens lopp har hon gett åtskilliga intervjuer, berättat om olyckan och hur livet förändrades. Dagen har skrivit flera artiklar. Den 23 juni 1978 lyder rubriken "Jonis besök en stor framgång".

Dagen mötte Joni i USA. Artikel i Dagen den 2 november 1989. 
Foto: Dagen arkiv

 

Som 17-åring bröt hon ryggen i ett dyk, ett hårt slag för en ung tjej som älskade att sporta. Efter olyckan ville hon inte leva längre, men livslusten kom tillbaka.

– Jag ropade till Gud och han hörde. Innan olyckan hade jag en tro på Gud som var skör. Efter olyckan blev min tro starkare. Jag fick en personlig relation till Jesus, berättar hon för Dagen.

Kort efter hemkomsten från Sverige startade hon Joni and Friends som på kristen grund hjälper personer med funktionshinder.

Det började med Joni och några få medarbetare i en tvårumslägenhet. Nu är det 180 anställda i Agoura Hills, Los Angeles. De har bland annat familjeretreater, kurser och bibelundervisning.

Joni and Friends skänker rullstolar till länder med små resurser och i ett dagligt radioprogram delar Joni med sig av vad Gud gör.

Flera gånger under intervjun citerar hon bibelversar för att stryka under det sagda.

– Det jag fått av Gud vill jag ge vidare till andra för jag vet att det kan förändra människors liv. "För den som tror är allting möjligt."

Hur många har ni hjälpt?

– Hundratusentals. Och genom filmen "Joni" öppnade många människor sina hjärtan för Jesus.

Filmen, där Joni spelar sig själv och som även visades i Sverige, är ett exempel på det hon gör. Hon är också författare, konstnär, konferenstalare, sångerska och aktivist för att nämna några andra exempel.

I år är det dubbelt jubileum eftersom Joni fyller 70 år och Joni and Friends blir 40 år. Men om det blir något firande återstår att se.

– Om några på jobbet har planerat något vet jag inte. I så fall har de lyckats hålla det hemligt, säger hon med ett skratt.

Efter olyckan är Joni förlamad från bröstet och nedåt och hon döljer inte att tillvaron kan vara jobbig ibland.

– Att vakna på morgonen och ta sig upp ur sängen är en utmaning. Jag måste ha hjälp med nästan allt: klä på mig, borsta tänderna och så vidare, förklarar hon utan att klaga.

2010 fick hon diagnosen bröstcancer och förra året kom sjukdomen tillbaka. Hon har opererats och fått strålbehandling och Joni är, trots allt, optimistisk.

– Läkarna har sagt att jag är frisk. Gud har upprättat mig och jag känner mig stark. Är tacksam och nästan lite förvånad att jag mår så bra, jag är ju trots allt 70 år gammal.

När kommer du till Sverige igen?

– Min läkare förbjuder mig att flyga, jag riskerar en stroke om jag gör det. Så tyvärr är det inte möjligt. Det är tråkigt, för jag skulle verkligen älska att komma tillbaka till Sverige.

Joni Eareckson Tada

Aktuell: Fyller 70 år den 15 oktober.

Bor: Calabasas i Los Angeles med maken Ken Tada.

Böcker: Den första "Joni - the unforgettable story" kom ut 1976. På svenska 1978. Har totalt skrivit ett 50-tal böcker varav några finns på svenska.

Favoritbibelord: 2 Kor 4:16-18.

Gillar: Åka till bergen.

Ogillar: Sammanträden.

POLISVÅLDET I USA
Övergrepp i kyrkan
Foto: Cecilie Arcurs / iStock
Foto: Cecilie Arcurs / iStock
Isolerade tonåringar
Når universitets- och gymnasiestudier sker på distans, får många församlingar en ny målgrupp av äldre ungdomar i ungdomsarbetet. Bilden är från ett seminarium för unga vuxna på Nyhemskonferensen. 
Foto: Natanael Johansson
Foto: Natanael Johansson