Rune W Dahlén slutar på THS: Spännande att se vad Gud tänkt

Rune W Dahlén slutar på THS, Teologiska högskolan Stockholm, efter 30 år.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

Varför lämnar du THS?

– Jag har arbetat med pastorsutbildning i 30 år och har även veckopendlat under alla de åren. I höstas började jag fundera på om jag skulle orka ett år till, alltså fram till min 65-årsdag, och insåg att det gör jag nog inte. Den kväll jag hade bestämt mig för att ta ett beslut om framtiden satt jag på en andakt i Jönköping, och den unga kvinna som ledde andakten talade på ett märkligt sätt rätt in i min situation utan att veta något om mina tankar. Sedan var det lätt att ta beslutet och jag fylldes av en glädje när jag väl sagt upp mig.

När slutar du?

– Jag kommer att jobba fram till och med sommaren. Sedan har jag erbjudit mig att göra vissa punktinsatser som timanställd om det skulle finnas behov av det.

Vad ska du göra nu?

– Jag jobbar 25 procent som lärare på THS och 75 procent som utbildningssekreterare i Equmeniakyrkan med ansvar för rekryteringen av nya pastorer och med att ta hand om de pastorskandidater som finns i kyrkan. Nu vill jag försöka avsluta båda de här jobben med flaggan i topp och jag orkar inte tänka så mycket längre. Jag gläder mig åt att vi under 2017 kunde anta fler pastorskandidater än någonsin tidigare i Equmeniakyrkans korta historia. Men det har också ökat arbetsbördan att vara kontaktlärare för alla pastorskandidater.

Vad kommer du sakna mest?

– Att få träffa alla unga och medelålders pastorskandidater och lotsa dem igenom studierna har varit fantastiskt, helt fantastiskt. När jag hört och läst kallelseberättelser har jag inte så sällan suttit med tårar i ögonen. Jag har besökt bibelskolor och konferenser för att tala om kallelse och ha enskilda samtal, och mötet med alla dessa människor kommer jag att sakna enormt. Samtalen med alla unga människor har säkert hållit mig själv yngre än vad jag hade varit annars. Jag älskar också väckelsehistorien och har kanske mått som bäst när jag fått undervisa om den.

Vad ser du fram emot mest nu?

– Att slippa pendla varje vecka ser jag verkligen fram emot. SJ är bättre än sitt rykte, men det har ändå varit påfrestande med alla förseningar och inställda tåg. Jag hoppas kunna skriva en del i framtiden, kanske också besöka församlingar för att visa vilka fantastiska rötter våra församlingar och vår kyrka har. I denna unga kyrka behöver vi betona våra rötter så att vi inte blir historielösa och vingliga på färden. Men jag vet väldigt lite om vad som kommer att hända efter sommaren, det ska bli spännande att se vad Gud tänkt för mig.

Lilla Erstagården