Så firar KD-ledaren Ebba Busch Thor syttende mai

KD-ledaren Ebba Busch Thor minns första gången hon firade den norska nationaldagen i Oslo.
– Jag minns att jag med ett barns tänkande ändå såg att så många olika människor samtidigt kunde bilda en stor gemenskap.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

I dag, den syttende mai, alltså 17 maj, firar Norge sin nationaldag. Då blir det stora firanden på Oslos och andra städers gator. Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor kommer också att fira den norska nationaldagen. Hon är halvnorsk, då hennes pappa är från Norge. Hon tycker att hennes norska arv är viktigt.

–  Jag tror det gör oss tryggare som människor att vi kan vår historia. Djupare rötter gör det lättare att stå stadigt, säger hon.

I år firar Ebba Busch Thor 17 maj i Sverige med sin familj. Då blir det räkfrossa och tårta som har blivit en tradition när de firar här. Hon har ärvt en norsk nationaldräkt från sin farmor, en bunad, som hon har på sig när hon firar. Tidigare år har hon ibland åkt till Skansens 17 maj-firanden.

– Men jag ser redan fram emot den dagen jag visar mina egna barn firandet med släkten i Oslo.

Hon har firat 17 maj sedan hon varit liten. Hon minns första gången som hon deltog i firandet på Karl Johans gate i Oslo. Det är ett av de bästa minnena från tidigare firanden.

– Det fanns tusentals röda, blå och vita flaggor i luften, vackra bunader och en feststämning utan dess like. Jag minns att jag med ett barns tänk ändå såg att så många olika människor samtidigt kunde bilda en stor gemenskap.

Läs fler artiklar om Ebba Busch Thor

Alla tidigare artiklar